Hlavní obsah

V New Yorku mohou lidé po půl roce do restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Po zhruba šesti měsících mohly ve středu restaurace v největším americkém městě znovu přivítat zákazníky ve svých vnitřních prostorách. Zmírnění karanténního režimu v New Yorku umožňuje obnovení provozu jen na 25 procent kapacity podniků, přesto je označováno jako zásadní moment pro těžce zasažený sektor pohostinství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Restaurace v New Yorku mohou téměř po půl roce znovu otevřít vnitřní prostoryVideo: AP

 
Článek

Místní úřady zároveň bedlivě sledují nová ohniska koronavirové nákazy, která ohrožují dosažené úspěchy v boji proti epidemii. Na úrovni celých Spojených států bilance nakažených při rekordní úrovni testování znovu roste tempem přes 40 tisíc případů za den.

Pro vývoj ve zhruba osmimilionovém New Yorku, který byl na jaře epicentrem infekce v USA, je tento týden významný z vícero pohledů, píše deník The New York Times (NYT). Kromě posunu týkajícího se 25 tisíc místních restaurací se také úřady snaží po odkladech kompletně obnovit prezenční výuku na státních školách. Stát New York při tom o víkendu poprvé od začátku června zaregistroval více než 1000 nových nákaz za den, v úterý pak denní bilance stoupla na 1188 případů.

Většina Američanů se letos vakcíny nedočká. A i potom budou muset nosit roušky

Koronavirus

Uzavírka vnitřních prostor newyorských restaurací začala v polovině března, kdy se město potýkalo s explozí počtu obyvatel s covidem-19. V létě mohly podniky provozovat alespoň zahrádky, i tak jsou ale dopady pro provozovatele tvrdé. Podle NYT navíc není jasné, zda bude omezený vnitřní provoz pro strádající restaurace dostatečnou náplastí.

Nová ohniska Queens a Brooklyn

„Přišlo lámání chleba,“ popsal aktuální situaci majitel bistra Aroma Brazil ve čtvrti Queens Sydney Costa. Byl nucen propustit 12 zaměstnanců a svou restauraci zcela uzavřít na tři měsíce. „Jsem plný úzkosti a napětí,“ svěřil se zase šéfkuchař jiného newyorského podniku Daniel Boulud.

V USA je 200 000 mrtvých, Trump dál koronavirus zlehčuje

Amerika

Podobné pocity zažívají i místní ředitelé škol a učitelé při současném zahajování prezenční výuky. To přichází po značném odkladu a složitých přípravách bezpečnostních opatření. Nejistotu navyšuje vývoj z úterka, kdy město ohlásilo poprvé od konce jara více než tříprocentní míru pozitivity u testů provedených v jediném dni. Starosta New Yorku Bill de Blasio avizoval, že pokud by se ukazatel dostal nad tuto hranici v součtu za sedmidenní úsek, nastalo by automatické uzavření tříd na státních školách.

Zatím se týdenní průměr u podílu pozitivních testů drží pod 1,5 procenta, pro zachování příznivých hodnot ovšem město potřebuje dostat pod kontrolu nová ohniska infekce, která se objevila v Queensu a Brooklynu. „Máme tady problém, ale ten překonáme. Nemám pochyb o tom, že to zastavíme,“ míní de Blasio.

Trump míří do červené zóny

Ještě mnohem větší problémy mají činitelé v několika státech amerického středozápadu, které dál hlásí rekordní denní statistiky. Například ve Wisconsinu, kde žije přibližně šest milionů lidí, ve středu přibylo 26 úmrtí připisovaných covidu-19. Americký prezident Donald Trump plánuje v tomto státě o víkendu vystoupit na dvou venkovních předvolebních mítincích, ačkoli krizový štáb Bílého domu podle NYT v nové zprávě Wisconsin označil za „červenou zónu“.

O nejlepších vakcínách rozhodne v USA utajená komise

Koronavirus

Na úrovni celých USA je situace nadále výrazně lepší než na přelomu července a srpna a zároveň horší než na konci jara. Pokles týdenních počtů nových úmrtí se zastavil nad hranicí 700 za den a podle dat iniciativy The COVID Tracking Project začal znovu narůstat počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Zhruba od poloviny září v zemi opět rostou denní bilance nákaz, s tímto růstem ovšem koresponduje důslednější testování. Na konci září bylo v některých dnech nahlášeno i více než milion provedených testů, uvádí The COVID Tracking Project.

Za celou dobu jejího šíření se nákaza v USA prokázala ve více než 7,2 milionu případů. Americké státy už podle Univerzity Johnse Hopkinse nahlásily na 207 tisíc úmrtí souvisejících s covidem-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám