Hlavní obsah

V USA je 200 000 mrtvých, Trump dál koronavirus zlehčuje

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump v úterý přiznal, že 200 000 obětí koronaviru v zemi je ostuda. Zároveň ale dodal, že kdyby se nezavedla správná opatření, bylo by jich mnohonásobně více. Trump v posledních dnech znovu vážnost nákazy covid-19 zlehčoval a opět obvinil Čínu, že je za celosvětovou pandemii zodpovědná.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump na úterním mítinku v Moon Township

Článek

I když už bylo jasné, že hranice 200 000 mrtvých ve Spojených státech bude překročena, Trump v úterý televizi Fox News uvedl, že země odvedla „úžasnou práci“ a „jediné, kde jsme pracovali špatně, bylo PR“.

O den dříve prezidenta USA citovala stanice ABC: „Jsme v dobré situaci. Rychle přicházejí vakcíny.“ Na předvolebním mítinku zase uvedl: „že koronavirus dopadá na staré lidi se srdečními a dalšími problémy.“ A zopakoval, že mladí jsou v zásadě imunní: „Smekněte před mladými, protože mají pekelný imunitní systém. Skoro nikoho to nenapadne.“

Trump také odmítl kritiku své politiky vůči koronavirové pandemii: „Myslím si, že kdybychom to nedělali adekvátně a správně, tak byste měli 2,5 milionu mrtvých.”

Dostupná vakcína nebude dřív než za rok, varuje ředitel CDC. Podle Trumpa je zmatený

Koronavirus

Na konci března přitom Trump, jak podotkl list The Washington Post, řekl, že pokud „udrží administrativa počet obětí mezi stem a dvěma sty tisíci, odvede velmi dobrou práci“.

Odhady: 600 tisíc mrtvých do konce roku

Umírněné statistické modely odhadují, že do konce roku 2020 by mohlo být v USA 380 000 obětí, uvedla stanice CNN. Nejhorší scénáře pak počítají s tragickou prosincovou bilancí 600 000 obětí k Novému roku, další se 415 000, uvedl Institut pro zdravotní statistiku a zkoumání (IMHE).

Podle ředitele amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthonyho Fauciho se situace v USA nevrátí k normálu do konce příštího roku.

Trump přiznal, že covid je smrtící. Hrozbu prý snižoval, aby nevyvolal paniku

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám