Hlavní obsah

Každý třetí pacient s covid-19 v nemocnici zemře, tvrdí britská studie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znepokojivá čísla přináší britská studie, největší svého druhu v Evropě. Vyplynulo z ní, že každý třetí člověk s onemocněním covid-19, který se v Británii dostane do nemocnice, z ní už nikdy nevyjde. Šetření, jehož výsledky zveřejnilo globální konsorcium International Severe Acute Respiratory and emerging Infections (ISARIC), též zjistilo, že zemře i více než polovina pacientů na plicních ventilátorech.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Pacienti s Covid-19 v britských nemocnicích

Článek

Koronavirová studie se zabývala téměř 17 tisíci hospitalizacemi (podle medicínského webu medRxiv přesně 16 749 sledovaných případů mezi 6. únorem a 18. dubnem) ve Velké Británii, tedy v zařízeních tamní Národní zdravotní služby (NHS).

Výzkum konkrétně zjistil, že přibližně 33 procent z těchto zhruba 17 tisíc lidí zemřelo, 49 procent bylo z nemocnice propuštěno domů a u 17-18 procent z nich nadále probíhá nemocniční léčba.

Kila navíc jsou při nemoci covid-19 nejrizikovějším faktorem hned po demenci

Koronavirus

Rovněž se podle listu The Daily Mail potvrdilo, že pouze pětině pacientů skutečně zatím pomohl plicní ventilátor, 53 procent pacientů napojených na tento přístroj nakonec nemoci covid-19 podlehlo. A 27 procent je na ventilátor stále připojeno.

Pomáhají, nebo škodí? Lékaři se přou o účinnost plicních ventilátorů v boji s koronavirem

Koronavirus

Je však třeba si uvědomit, jak už dříve Novinky s odkazem na magazín Time připomněly, že napojení na plicní ventilátor lékaři berou až jako poslední možnost léčby. Proto jsou na ventilátory napojováni velmi těžce nemocni pacienti, kteří nemohou sami dýchat. I tak se ve světě živě diskutuje o tom, zda tato pomůcka spíše neškodí.

Dále z nových dat o Británii vyplynulo, že 45 procent tamních pacientů na JIP kvůli SARS-CoV-2 zemřelo, 31 procent se nakonec dostalo domů a necelá čtvrtina se stále léčí.

Stejně nebezpečný jako ebola?

Experti dokonce srovnávají koronavirus s ebolou, která zabíjí zhruba čtyři z každých 10 nakažených.

„Koronavirus sice infikuje mnohem více lidí než ebola, mají ale podobnou smrtnost u hospitalizovaných,” poznamenal Calum Semple, profesor medicíny na britské Liverpoolské univerzitě. „Běžná představa, že covid-19 je jen jakousi horší formou chřipky, je proto mylná,” dodal tento odborník na infekční choroby.

V Británii rázem přibyly tisíce obětí viru. Začali tam počítat i mrtvé z pečovatelských domů

Koronavirus

Avšak samozřejmě platí, že mnoho nakažených hospitalizováno není, někteří o své nemoci kvůli absenci příznaků ani nevědí, navíc v každé zemi je situace jiná.  Ohledně počtu úmrtí je Británie podle oficiálních statistik třetí na světě za Spojenými státy a Itálií. Přední příčky obsazuje i v počtu úmrtí na milion obyvatel.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám