Hlavní obsah

Ve Skotsku proti koronaviru vyvíjejí speciální nosní sprej

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový skotský medikament proti viru SARS-CoV-2, který má léčit i zabraňovat infekci, míří na klinické testy. I když hlavní světové úsilí jde na výrobu vakcíny, toto může přinášet další naději pro různé typy léčby onemocnění covid-19. Laboratorní testy antivirotického léčiva ve formě nosního spreje naznačují, že chystaný přípravek blokuje virus v jeho snaze usadit se na plicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vědci z University v St. Andrews doufají, že co nejdříve zahájí klinické zkoušky nového léku, o kterém tvrdí, že v laboratorních testech proti koronaviru měl „pozitivní výsledky“. Lék Neumifil byl v laboratoři schopen léčit covid-19 i zabránit novým nákazám. Podle listu The Daily Mail by mohl být podáván jako nosní sprej.

Studie prováděla britská společnost Pneumagen, dceřiná společnost Univerzity v St. Andrews, což je nejstarší univerzita ve Skotsku.

Původně proti chřipce

Neumifil byl vyvinut na léčbu chřipky a respiračních infekcí, ale vědci tvrdí, že může sloužit i proti nemoci covid-19. Lék se totiž váže na molekuly cukru (cukerné jednotky) v prostředí i na viru a blokuje ho v přístupu do lidských buněk.

Experimentální lék remdesivir prošel testem, účinný by měl být po pěti dnech

Koronavirus

Jak konkrétně experti postupovali? Tým použil antivirový lék Neumifil a tzv. sacharidový vazebný modul (CBM), tedy speciální doménu proteinu, aby zabránil proniknutí viru SARS-CoV-2 do plicních buněk. Testování probíhalo dále ve spolupráci s vládní agenturou Public Health England a s Centrem pro výzkum virů na University of Glasgow.

Z jejich výsledků vyplynulo, že při podání léčiva se množství viditelného infikování buněk snižuje.

Vakcínu budeme mít do konce roku, máme náskok z dřívějška, hlásí Oxford

Koronavirus

Generální ředitel společnosti Pneumagen Douglas Thomson uvedl, že pozitivní výsledky hned tří studií prokázaly, že existuje potenciál k prevenci a léčbě infekce. „Naším cílem je nyní rychle zahájit klinické testování prevence a léčby covidu-19,“ řekl podle zpravodajské stanice BBC.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám