Hlavní obsah

Přísná karanténa v Izraeli: 500 metrů od domu, dál ne

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v pátek zavede přísnou třítýdenní celostátní karanténu, během které nebudou moci lidé jít dál než 500 metrů od svého domu. Opatření zahrnují také zákaz větších shromáždění ve vnitřních i vnějších prostorách. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua se tímto krokem snaží zbrzdit šíření koronaviru, občanům země se nařízení ale nelíbí.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izrael zabrzdil uvolňování protikoronavirových opatření už počátkem měsíce. Teď nařídil třítýdenní karanténu.

Článek

Od tohoto pátku budou Izraelci moci opustit své domovy pouze do vzdálenosti 500 metrů. Ve vnitřních prostorách se nesmí shromáždit více než 10 lidí, venku pak počet vzrůstá na 20. Uzavřeny budou školy, nákupní střediska, hotely a zrušeny budou volnočasové aktivity. Otevřeny budou jen supermarkety a lékárny. Vzdálenost mohou lidé porušit pouze v případě, že potřebují na nákup či k lékaři a obchod či ordinace jsou dál. Cestovat mohou i lidé do „nezbytných” zaměstnání, pokud nemohou pracovat z domu.

Mezi důležité restrikce patří omezení náboženských aktivit. Synagogy jsou v židovském státě hojně navštěvované. Stovky tisíc Židů se tak nebudou moci modlit v synagogách, což označil ministr výstavby a bydlení Jaakov Licman jako důvod, proč podal demisi. Izraelci také rádi pořádají velké rodinné oslavy, těm ale bude minimálně na tři týdny také konec.

Izraelská vláda vyhlásila kvůli koronaviru celostátní karanténu

Koronavirus

Obdobnou karanténu zavedl Izrael už v březnu, kdy lidé vyjma nezbytných cest k lékaři či na nákupy mohli opustit své obydlí jen do vzdálenosti 100 metrů.

Netanjahu a jeho vláda čelí kritice ze strany občanů. Pandemii koronaviru totiž podle nich nezvládá. První celostátní karanténa například pomohla snížit počty nakažených, jenže v Izraeli rapidně vzrostla nezaměstnanost a ekonomické podmínky se v zemi výrazně zhoršily.

Izraelci v posledních týdnech pravidelně chodí protestovat před sídlo premiéra. Netanjahu se ale hájí tím, že ačkoli je počet případů v zemi vysoký, počet úmrtí je v Izraeli menší než v jiných zemích s podobnými ohnisky. Míra infekce podle populace je však v Izraeli druhá nejhorší hned za Bahrajnem, uvedla agentura AFP.

Ultraortodoxní židé se vzepřeli záměrům uzavřít ohniska

Evropa

Situace ohledně koronaviru se v Izraeli za poslední dny zhoršila. Židovský stát denně zaznamenává kolem 4000 nově nakažených. Aktuálně je v zemi 156 596 lidí, kteří se koronavirem infikovali. Nemoci covid-19 podlehlo dosud 1119 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám