Hlavní obsah

Izraelská vláda vyhlásila kvůli koronaviru celostátní karanténu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael
Aktualizováno

Izraelská vláda v neděli schválila v celé zemi třítýdenní karanténu, která vstoupí v platnost příštího pátku. Opatření, jehož cílem je zbrzdit šíření koronaviru, oznámil premiér Benjamin Netanjahu.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Podle předsedy vlády je omezení pohybu v zemi nutné zavést, neboť podle varování expertů by zdravotní systém nemusel být s to zvládnout předpokládaný nárůst počtu těžkých případů nákazy, pokud se nic nepodnikne. Platit začne v předvečer významného židovského svátku roš hašana.

Podrobnosti omezení zatím vláda nesdělila, ale podle serveru The Times of Israel je jejich součástí zákaz vycházet ven dále než 500 metrů od domova  s výjimkou nezbytných nákupů. Budou uzavřeny školy, nákupní střediska, hotely a zrušeny volnočasové aktivity. Supermarkety a lékárny zůstanou otevřené a fungovat má dál dodávková služba.

Francie pod tlakem epidemie, za den má přes 10 000 nakažených

Evropa

Netanjahu mimo jiné řekl, že shromáždění budou omezena ve vnitřních prostorách na nejvýše deset lidí a venku na dvacet. Nebudou se moci konat ani větší náboženská shromáždění. Kvůli tomuto omezení nabídl svou demisi ultraortodoxní ministr výstavby a bydlení Jaakov Licman, který vede stranu Sjednocený judaismus tóry. Uvedl, že se stovky tisíc Židů „nebudou moci modlit v synagogách”.

"Za okolností, které nastaly, nemáme jinou volbu," řekl k nově plánovaným omezujícím opatřením ministr zdravotnictví Juli Edelstein. "Není to snadné," poznamenal. "Ale budou-li tato pravidla dodržována, je na konci tunelu světlo," dodal.

Izrael v posledních týdnech zažívá prudký nárůst potvrzených případů nákazy a mírnější opatření dosud nepřinesla kýžený výsledek. Země má nyní v přepočtu na počet obyvatel jedno z nejvyšších temp šíření nákazy, napsala agentura AP.

Bahrajn naváže styky s Izraelem

Blízký a Střední východ

Za sobotu se v Izraeli potvrdilo 4158 nových případů nákazy, aktuálních je 38 482 případů a za předchozích 24 hodin přibylo 26 mrtvých. Celkově se v zemi s asi devíti miliony obyvatel potvrdilo více než 152 tisíc nakažených a dosud zemřelo 1103 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám