Hlavní obsah

Stav taxikářů infikovaných koronavirem je kritický, jeden potřebuje mimotělní oběh

Stav dvou taxikářů nakažených koronavirem je vážný, jeden z nich je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) připojen na mimotělní oběh.

Foto: Petr Horník, Právo

Areál Nemocnice Na Bulovce

Článek

Vojtěch v neděli řekl, že pacientů ve skutečně kritickém stavu jsou jen jednotky. "Jsou to dva taxikáři, pražští taxikáři, kteří pracovali pro stejnou službu nebo aplikaci. A oba dva nemají žádnou cestovatelskou anamnézu. To znamená, jsou to pacienti, kteří se od někoho nakazili, a my nevíme přesně od koho, není tam ta cestovatelská anamnéza, že by byli v zahraničí, nebo že by vědomě byli v kontaktu s někým, kdo v zahraničí byl, což je zatím taky většina potvrzených případů," řekl ministr České televizi po jednání prezidentova expertního týmu v Lánech.

Podle ministra jde o takzvaný komunitní přenos. "Bohužel, oba dva jsou ve velmi vážném stavu, v kritickém stavu, napojení na plicní ventilaci na jednotce intenzivní péče," popsal. Ministr v neděli také řekl, že mezi kritickými případy není žádné dítě a většina pacientů má jen lehčí průběh.

Policisté nebudou řešit bagatelní činy, v karanténě jich je 263

Koronavirus

Případ prvního nakaženého řidiče společnosti Uber byl jedním z prvních zaznamenaných příkladů takzvaného komunitního šíření nákazy bez vazeb na lidi, kteří přijeli z virem zasažených oblastí.

Taxikář se možná nakazil od klientů z Německa, hygienici kvůli němu vyhledávali 90 jeho klientů a zjišťovali, zda se také u nich nemůže nemoc projevit.

Lékařka strakonické polikliniky je pozitivní na koronavirus

Koronavirus

O dalším případu nákazy taxikáře v neděli mluvil premiér Andrej Babiš (ANO) v partii na Primě. Pacient byl v noci převezen z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle mluvčí VFN Marie Heřmánkové je jejich pacient připojen na mimotělní oběh, je ale stabilizovaný. "Jeho stav je vážný, je ale stabilizovaný," uvedla mluvčí. Systém zvaný ECMO nasává krev z žilního oběhu, okysličuje ji a vrací zpět do tepenného oběhu.

Vážný, ale nezhoršuje se

První nakažený taxikář byl převezen do Nemocnice Na Bulovce. Ta v neděli odpoledne informovala, že na tamní infekční klinice je hospitalizovaných celkem sedm pacientů s koronavirem, z nichž jeden je stále na JIP se zavedenou plicní ventilací. Podle primářky Kliniky infekčních chorob Hany Roháčové je stav pacienta na JIP závažný, ale nezhoršuje se.

Obavy muže, kterého ÚVN nejprve odmítla testovat, se potvrdily. Koronavirus má

Koronavirus

"Je velká šance, že se bude vylepšovat," řekla primářka České televizi. Stav ostatních pacientů je klinicky dobrý, mezi nimi jsou i dvě cizinky, které jsou bez příznaků, virus ale stále vylučují.

Na Bulovce v sobotu na odběrovém místě pod Infekční klinikou odebrali vzorky 107 pacientům s podezřením na koronavirus. Primářka žádá lidi, kteří jsou bez příznaků a bez cestovatelské anamnézy, ať na testy nechodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám