Hlavní obsah

Ruští lékaři, kteří kritizovali podmínky pro boj s koronavirem, vypadli z oken

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tři ruští zdravotníci vypadli během dvou týdnů za nevyjasněných okolností z oken. Případy spojuje to, že všichni tři bojovali v první linii s epidemií nového koronaviru a dva z nich kritizovali podmínky, které k tomu mají. V úterý o tom informovala stanice CNN.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Dezinfekce prostor jedné z továren v Petrohradě. Ilustrační foto

Článek

V sobotu vypadl z okna kliniky ve Voroněži lékař Alexander Šuljepov. Podle kolegů, na něž se odkazují místní média, vypadl ze druhého patra na oddělení, kde podstupoval léčbu, protože se koronavirem sám nakazil. Pád z okna přežil, leží ale ve vážném stavu v nemocnici.

Pokud nás nezabije virus, bude to vyčerpání, stěžují si ruští záchranáři. Systém kolabuje

Koronavirus

Šuljepov si před tím spolu s kolegou na videu umístěném na internet stěžoval, že musí ordinovat přesto, že je sám nakažen. Tím kolegou byl Alexander Kosjakyn, který už na sebe upozornil prostřednictvím příspěvků na internetových sociálních sítích. Stěžoval si v nich na nedostatek ochranných pomůcek a policie ho kvůli tomu obvinila z šíření nepravdivých zpráv.

Víc otázek než odpovědí

Kosjakyn tvrdí, že s Šuljepovovem mluvil krátce před tím, než z okna vypadl a tomu, že by si chtěl ublížit nic nenasvědčovalo. „Pokud vím, tak je teď na JIP ve vážném stavu. Naposledy jsem s ním mluvil 30. dubna. Cítil se dobře a chystal se na propuštění z nemocnice. Pak k tomu došlo. Není jasné proč. Mám víc otázek než odpovědí,“ řekl Kosjakyn CNN.

Rusko i Čína využijí pandemie k posílení vlivu v Evropě, varuje americký ministr

Koronavirus

Nemocnice, kde Šuljepov pracoval, popírá, že by ho nutila pracovat poté, co u něj byla prokázána nákaza koronavirem. Naopak prý ho ihned po určení diagnózy ze všech služeb hned stáhla a nabídla mu hospitalizaci. Sám Šuljepov navíc tři dny po prvním videu zveřejnil další nahrávku, na níž svá slova mírnil s tím, že jednal v záplavě emocí.

Vypadla během úředního jednání

Další zdravotnicí, která za nevyjasněných okolností vypadla z okna, byla Jelena Nepomňajščajová, primářka nemocnice v Krasnojarsku. Ta zemřela 1. května po týdnu hospitalizace na JIP, kam byla převezena poté, co vypadla z okna během jednání s představiteli místních úřadů. Diskutovat se přitom mělo o vyhrazení nemocnice pro nakažené koronavirem. Nepomňajščajová měla podle CNN namítat, ze nemocnice není na takový účel dostatečně vybavená a personál proškolen.

Také v tomto případě oficiální místa nařčení popírají. Regionální zdravotnický úřad uvedl, že nemocnice byla vyčleněna jen jako záložní zařízení pro nakažené, personál proškolen byl a vybavení dostal.

Třetím případem záhadného pádu ruského zdravotníka z okna je incident, k němuž došlo 24. dubna v Hvězdném městečku, kde se připravují ruští kosmonauti. Po pádu z okna tam zemřela Natálie Lebeděvová, šéfka místních záchranářů, která se nakazila koronavirem. Podle kolegů ji mohla dohnat k sebevraždě nařčení, že nakazila své podřízené.

Reklama

Výběr článků

Načítám