Hlavní obsah

Rusko i Čína využijí pandemie k posílení vlivu v Evropě, varuje americký ministr

Rusko a Čína zneužívají krize kolem šíření koronaviru k prosazování svých zájmů v Evropě. V rozhovoru s italským deníkem La Stampa to v pondělí prohlásil americký ministr obrany Mark Esper, který zároveň označil za škodlivé snahy o prosazování mobilních technologií čínské společnosti Huawei.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký ministr obrany Mark Esper

Článek

„USA vědí o tom, že některé země budou zkoušet využívat pandemie jako způsobu, jak investovat do kritických odvětví a infrastruktury, což bude mít v dlouhodobém měřítku dopad na bezpečnost,” řekl šéf Pentagonu na otázku, zda se Rusko a Čína snaží zvýšit svůj vliv v těžce zasažené Itálii tím, že do země posílají pomoc.

Moskva i Peking vyslaly do země své lékaře, lékařské vybavení a ochranné pomůcky.

Obavy z firem Huawei a ZTE

„Potenciální soupeři se téměř určitě pokusí využít své účasti, aby prosadili svoje zájmy a vytvořili rozepře uvnitř NATO a Evropy,” pokračoval Esper. „Huawei a 5G jsou významnými příklady této škodlivé činnosti prováděné Čínou,” dodal s odkazem na plánované budování mobilních sítí příští generace.

Řada čelných představitelů Spojených států v poslední době klade Číně za vinu šíření koronaviru. Šéf americké diplomacie v neděli prohlásil, že USA mají důkazy, že se virus objevil poprvé v jedné z čínských laboratoří. Peking takové tvrzení opakovaně popírá.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Spojené státy dlouhodobě vyzývají svoje spojence, aby nekupovali zařízení čínského gigantu Huawei, který je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě. Výstrahy Washingtonu se týkají také další čínské firmy ZTE. Američané se obávají především zakázek na vybudování mobilní sítě 5G. Používáním vybavení čínských společností podle nich vzniká bezpečnostní riziko.

ZTE a Huawei stále na mušce. Podle FCC představují hrozbu pro bezpečnost USA

Internet a PC

„Závislost na čínských dodavatelích by mohla učinit kritické systémy zranitelné vůči přerušením, manipulaci a špionáži. To by vystavilo riziku naši možnost komunikovat a sdílet zpravodajská data,” řekl Esper.

Ruská pomoc Itálii vzbudila pozornost zejména vzhledem k omezené asistenci, kterou Italové obdrželi od Evropské unie. Diplomati EU a NATO považují výpomoc Moskvy za geopolitický krok, poznamenává Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám