Hlavní obsah

První vakcína proti koronaviru jde do ostré fáze testování na lidech

Novinky,
Boston

Americká společnost Moderna, která jako první na světě zahájila testy vakcíny proti koronaviru na lidech, aby zjistila, zda není nebezpečná, získala souhlas s druhou fází testů na lidech. U nich se už zjišťuje, zda očkovací látka chrání lidi před nemocí covid-19. Uvedla to stanice CNBC s tím, že firma chce začít s testy co nejdříve.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vakcíny proti koronaviru.

Článek

Druhou fázi testů vakcíny mRNA1273 schválil americký Úřad pro potraviny a léky. Tuto fázi považuje Moderna za klíčovou. Má prokázat, zda očkovací látka dokáže ochránit lidi před infekcí virem SARS-CoV-2.

Společnost oznámila, že se do druhé fáze testů, která začne záhy, zapojí 600 lidí.

Připravuje se však i na případnou výrobu vakcíny. Moderna minulý týden oznámila, že se domluvila na desetileté spolupráci se švýcarskou farmaceutickou firmou Lonza kvůli urychlení produkce očkovací látky. Ta by se podle ředitele firmy Stephana Bancela mohla začít vyrábět už v červenci, tedy ještě před završením testů.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

„Urychlujeme zvýšení produkce a naše spolupráce s (firmou) Lonza nás staví do pozice, že pokud by se prokázala bezpečnost a účinnost (vakcíny), vyrobíme a distribuujeme tolik dávek mRNA1273, kolik bude jen možné,“ uvedl v prohlášení k povolení druhé fáze testů ředitel Bancel.

Doufá, že třetí fáze, kdy by se očkovací látka podala většímu počtu lidí v místech, kde nemoc řádí, by mohla začít na počátku léta. Pokud by všechny testy dopadly dobře, mohla by být vakcína schválena pro podávání lidem v roce 2021.

35 týmů vědců spěchá s vakcínou, mohla by být na podzim

Koronavirus

Oznámení vedlo okamžitě k růstu ceny akcií firmy o 11 procent ještě před otevřením burzy.

Společnost přitom oznámila, že očekává „riziko významných výdajů v tomto roce“ spojených s vývojem a výrobou látky mRNA1273. Čeká však, že je do značné míry pokryjí peníze od amerického Úřadu pro pokročilý biomedicínský výzkum a vývoj (BARDA). BARDA už umožnila Moderně čerpat peníze na urychlení vývoje vakcíny do výše 486 milionů dolarů (12,3 mld. Kč).

Při vývoji potenciální vakcíny byl využit genetický kód koronaviru RNA a nikoli samotný virus, což zvyšuje její bezpečnost. Použila se část genové sekvence. Vakcíny mRNA jsou kvůli tomu bezpečnější a dají se rychleji vyrábět ve velkém, zatím ale není jasné, jak jsou účinné.

Reklama

Výběr článků

Načítám