Hlavní obsah

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

– Seattle

V USA začaly testy první vakcíny proti koronaviru. Látku firmou Moderna dostal první člověk ze skupiny 45 zdravých lidí. Jde o 43letou Jennifer Hallerovou ze Seattlu.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Jennifer Hallerová dostala jako první při testech vakcínu proti Covid-19.

Článek

„Všichni se cítíme tak bezmocní,“ řekla Hallerová, „pro mě je to úžasná příležitost něco udělat“. Dvě její děti v teenagerovském věku uvedly, že je „cool, že se zapojila do studie”.

Poté, co dostala injekci, opustila žena ordinaci s úsměvem: „Cítím se skvěle.“ Po ní následovali další tři lidé.

Dejte to nám, vzkázal Trump německé firmě pracující na vakcíně. Dáme to všem, zní odpověď

Koronavirus

Každý ze 45 lidí dostane dvě dávky vakcíny během měsíce, každý jinak silnou. Nákaza jim nehrozí, protože se při očkování nepoužívá virus, ale uměle vytvořená kopie jeho RNA.

Biotechnologická firma Moderna Therapeutics, která stojí za vývojem očkovací látky mRNA-1273, se testování snaží maximálně urychlit. I kdyby ale byla účinná, k dispozici by zřejmě byla zhruba za 12 až 18 měsíců, uvedl šéf oddělení pro infekční nemoci NIH Anthony Fauci. I tak by se jednalo o rekordně rychlé tempo vzhledem k tomu, že se účinek a bezpečnost látky musí ověřit na tisících osob.

Schengen se uzavírá, Francie jde do války s koronavirem

Koronavirus

Vakcín se však vyvíjí více. Příští měsíc se začne testovat jiná, vytvořená společností Inovio Pharmaceutics. Pracují na ní společně Číňané, Jihokorejci a Američané.

V Evropě nasadili Remdesivir

V Evropě u nakažených začali nasazoval antivirotikum Remdesivir, vyvinuté původně proti ebole týmem lékařů z kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář. Lék zabral u pacienta v Nebrasce a zkoušel se u nakažených v čínské provincii Chu-pej, kde bylo ohnisko nákazy. Stovky pacientů s Covid-19 Remdesivir dostaly i v nemocnicích ve Francii, Itálii a Španělsku.

Izraelci hlásí pokrok u vakcíny proti koronaviru. Čekají je ale ještě měsíce testů

Koronavirus

Remdesivir už byl testován na zvířatech, ale zatím není schválen k léčbě, může se používat jen experimentálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám