Hlavní obsah

Ultraortodoxní židé se vzepřeli záměrům uzavřít ohniska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár hodin před zavedením tvrdých protikoronavirových opatření v Izraeli, který měl v pondělí uzavřít do izolace tři desítky ohnisek infekce, se proti omezením tvrdě vymezili zástupci ultraortodoxních židovských komunit. Nakonec byl odhlasován „pouze” noční zákaz vycházení.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

V dopise starostové měst a čtvrtí, jichž se uzávěra týká, premiéru Benjaminu Netanjahuovi „s lítostí“ oznámili, že při zavádění opatření nebudou spolupracovat. „V koronavirové době jste se nikdy neobtěžoval slyšet náš hlas ani nás navštívit nebo poslat někoho, kdo by nás skutečně zastupoval,“ vyčetli mu.

Po vlně kritiky se premiér v neděli sešel s vedením dvou koaličních ultraortodoxních stran Šas a Jednotný judaismus tóry. Po jednání vláda jejich požadavkům ustoupila a vyhlásila pouze noční zákaz vycházení pro 40 měst od sedmé hodiny večerní do páté hodiny ranní. Školy v těchto městech budou zavřené, obchody neprodávající nezbytné zboží budou muset zavřít do sedmi hodin.

Izrael povolal proti viru generála

Blízký a Střední východ

Šéf vládní skupiny Ronni Gamzu a jeho pravá ruka, velitel jednotek týlového zabezpečení Ori Gordin, což jsou hlavní postavy boje proti koronaviru v zemi, upozornili, že počet obětí překročil tisíc, čímž se Izrael dostal mezi 50 nejpostiženějších zemí.

O víkendu bylo pozitivních 9,4 procenta odebraných vzorků. Izrael dělá kolem 44 tisíc testů denně. Do 1. listopadu se má toto číslo zvednout na 60 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám