Hlavní obsah

Pražský radní Chabr: Nemáme prostředky na plošnou pomoc

– Praha
Právo, Petr Janiš

Čekáme propad příjmů kolem 10 miliard korun, totéž se bude týkat příštího roku. Obávám se, že město už nemá prostředky na plošná opatření, řekl v rozhovoru pro Právo pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Chabr na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

Od středy platí opět přísná omezení jako na jaře, zavřely restaurace. Jaký čekáte dopad na hlavní město?

Myslím si, že zcela zásadní dopad bude v centrální části Prahy, hlavně v Praze 1. Pro spoustu provozů to bude znamenat fatální ránu. Mají značný počet zaměstnanců a chybějí statisíce návštěvníků, kteří sem každý měsíc jezdili jako turisté. Dnes ale už chybí i možnost stravování pro místní.

Pro restaurace, které horko těžko zvládly jarní krizi, může být zle. Záleží na vládě, na podpůrných balíčcích. Četl jsem, že vznikne podnikatelský balíček pro splácení nájemného pro zavřené provozy, a to asi z 50 procent. Uvidíme, jestli to bude stačit, ale obávám se, že některé provozy tohle už nepřežijí.

Parkovací zóny už kvůli nouzovému stavu města rušit nechtějí

Domácí

Musíte počkat, co vláda vymyslí, nebo může město připravit vlastní formu pomoci?

Připravujeme se v omezených podmínkách. Klíčový příjem města je z rozpočtového určení daní a výnosy nejsou v očekávané výši. Čekáme propad příjmů kolem 10 miliard korun, totéž se bude týkat příštího roku. Pro ekonomiku města je těžké vymýšlet podporu podnikání, jakou jsme nastartovali na jaře, třeba program Covid nájemné.

Obávám se, že město už nemá prostředky na plošná opatření, půjde o opatření hlavně pro městské nájemce. Tvoříme metodiku, jak upravovat jednotlivé nájemní smlouvy. První věc je překonat koronavirus, ale pak nebude návrat k běžnému životu snadný.

Na „blešáku“ bylo živo. Možná naposledy

Koronavirus

Pakliže se překoná pandemie, v roce 2021 nebude stejná situace jako v roce 2019. Cestovat bude pravděpodobně mnohem méně lidí. Dlouho jsme řešili zahlcení města turisty a teď bychom byli rádi za každého turistu. V centru města přestávali žít lidé. A teď je pro všechny největší výzva, aby zde opět začali lidé bydlet a měli potřebnou infrastrukturu.

Kolik peněz jste musel seškrtat při sestavování rozpočtu Prahy na příští rok?

Všichni radní připravili strukturální změny v běžných výdajích, a to ve výši 10 %. Diskutovat se budou jen některé výjimky, ale budeme hádat z křišťálové koule, protože výnosy daní jsou dnes nejasné. Je zřejmé, že objem investic bude nižší, ale nesmíme je projíst.

První vlna nás finančně vyčerpala. Důvěru v pomoc už nemám, říká restauratér

Ekonomika

Jaké investice do městského majetku se mohou omezit?

Budu se snažit, aby investice do majetku byly co nejméně omezeny. Některá témata ale budou asi řešena v menší míře než v minulých letech. Může jít o výkupy pozemků, obnovu městského majetku. Asi nebudeme moci obnovovat v takové míře jako dosud veřejné osvětlení.

Před krajskými a senátními volbami jste začali od silnic odstraňovat nelegální billboardy. Budete teď pokračovat?

Omezování vizuálního smogu je koaličním programem. Pražské stavební předpisy od roku 2013 jasně pro billboardy definují podmínky. Víme, že je zde poměrně velké množství nelegálních nosičů. Některé ani nemají uzavřenou nájemní smlouvu na pozemek ani nevyhovují z pohledu statiky.

Je to pro mě úplně podvodná záležitost spekulantů s reklamou. Když provozujete reklamu na něčem, co je od začátku absolutně nelegální, není to snad ani podnikání. Některé billboardy nájemní smlouvy mají a vznikly pak vizuálně nešťastné ulice, jako je Jeremiášova v Praze 13, zaplevelené lesem reklamy.

Tajná sklepní restaurace v centru Prahy. Hosté bez roušek, zato s drogami

Krimi

Řeší to stavební úřady a vyzývají vlastníky k odstranění. Za majetek ale říkám, že nějaká reklama má být, jde o pozemky, pro které není jiné využití. Musíme s Institutem plánování a rozvoje určit místa, která jsou způsobilá k omezené formě reklamy. Určili bychom formát a udělali nové soutěže na nájemce.

V Senátu nyní zástupci vaší TOP 09 vytvořili jeden klub s ODS. Myslíte, že se takové spojení odehraje také na městské úrovni?

Je to předčasná otázka. Máme klub Spojených sil – TOP 09, STAN, KDU-ČSL, zatím drží a funguje. Nemohu hádat, co nastane za rok dva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám