Hlavní obsah

První vlna nás finančně vyčerpala. Důvěru v pomoc už nemám, říká restauratér

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí vydala vláda nové opatření, které nařizuje gastropodnikům zavřít od středy své provozovny. Restaurace, hospody, bary, kavárny či cukrárny tak měly pouhý den na to se připravit na podobný scénář, kterým si prošly už na jaře. Tentokrát ale restauratéři očekávají, že situace bude ještě těžší.

Podniky znovu otevírají výdejní okénka, zákazníků ale mají pomáluVideo: Novinky

 
Článek

Prázdné provozovny a jídelny nahradila většina pražských restauratérů alespoň výdejními okénky, přes která prodává jídlo a pití s sebou. Podle zjištění Novinek se před nimi ale první deštivý den příliš hostů neobjevilo.

„Otevřeli jsme výdejní okénko, fungujeme také přes mobilní aplikaci, ale prodali jsme jen asi 15 obědů. Jestli to takhle bude dál, tak je to pro nás existenčně asi úplně zdrcující,“ popisuje provozovatel restaurace Vinohradský Burger Bar Petr Škorpil.

Finanční rezervu totiž musela restaurace vyčerpat už během jarních měsíců. „Už po první vlně jsme si museli vzít od banky úvěr. Splátky nám sice odložili o půl roku, ale teď jsme museli začít znovu splácet zrovna v dobu, kdy se podniky znovu zavřely. To je pro nás dost možná úplně konečná,“ popisuje tíživou situaci provozovatel.

Foto: Novinky

Prázdné zůstanou provozovny minimálně do 3. listopadu

Jako komplikaci vnímají někteří restauratéři také nově zavedený zákaz prodeje alkoholu, který vláda vyhlásila, aby omezila shlukování lidí před výdejními okénky.

„Na jaře k nám chodilo hodně lidí pro pivo s sebou, vzali si ho do kelímku a šli. Teď nám ani to pivo nebude kompenzovat ztráty, co máme z tanků, ze sudů. Chápu, že ta situace asi není růžová, ale pro gastro obor to bude hodně kruté,“ vysvětluje situaci provozní restaurace Sokolovna Otakar Štrobl.

Zavřít své prodejny musely i některé pobočky cukrárny Elvira. „Některé máme ještě otevřené jen kvůli výrobě. Nejsme stavěni na okénkový prodej, takže se to celé snažíme teprve vymyslet,“ vysvětluje majitelka cukrárny Elvira Djemileva s tím, že nejvíce se jí zatím osvědčil internetový obchod cukrárny, kde si mohou zákazníci jednotlivé zákusky objednat.

Foto: Novinky

Výdejní okénka zavedla většina pražských podniků

Přesto ale Djemileva odhaduje, že přijdou minimálně o 50 procent tržeb, které mají její podniky za běžného stavu.

Provozní Štrobl očekává, že za dobu uzavření provozovny do 3. listopadu přijde zhruba o 75 procent svých běžných tržeb. Například Petr Škorpil se ale obává ještě větších ztrát. „Já předpokládám, že tímto uzavřením přijdeme zhruba o 85 procent tržeb,“ dodává.

Stát zaplatí půlku nájmu a odpustí některé daně

Většina restauratérů se shoduje na tom, že bez pomoci státu své podniky otevřené dlouho neudrží. Finanční pomoc nejen pro ně, ale i pro další podnikatele, které nový opatření zasáhly, ve středu vláda schválila. Podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) vyplatí stát polovinu nájemného uzavřených prostor po dobu tří měsíců.

Další pomoc poskytne také ministerstvo financí. „Automaticky odkládáme všechny úhrady DPH, daně z příjmů a silniční daně se splatností ode dneška do konce roku,“ uvedla na svém twitterovém účtu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Novinky

Výdejní okénka mohou být podle nového vládního nařízení otevřená do 20:00

Provozovatelé se shodují, že alespoň částečné odpuštění nájemného by mohlo být pro podniky tou největší pomocí. „Mám ale strach z toho, aby se k nám ty peníze vůbec dostaly. Aby tam nebylo tisíc podmínek, které budeme muset splnit a abychom měli vůbec tu možnost na takovou pomoc dosáhnout, protože při první vlně jsme nedostali nic,“ popisuje Škorpil.

Reklama

Výběr článků

Načítám