Hlavní obsah

Nová léčebná metoda: v Itálii zkouší extrakci protilátek z krve

Právo, znk

V nemocnici v severoitalském Bergamu, které bylo jedno z míst nejhůře zasažených koronavirovou pandemií, zkoušejí lékaři novou terapii: cílenou extrakci protilátek z krve uzdravených pacientů.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Vzorky krve určené k testování na koronavirus

Článek

Experimentální metoda se podobá té, při níž se nemocným podává krevní plazma (tekutá složka krve) uzdravených, a která již prokázala svou účinnost. Doktoři z oddělení nefrologie (zabývající se léčbou ledvin) v bergamské Nemocnici papeže Jana XXIII. ovšem přišli s jiným nápadem.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Tuto techniku jsme používali pro léčbu membranózní nefropatie (ledvinové onemocnění, při němž se protilátky „zblázní” a začnou napadat samotný orgán),” vysvětlil Piero Luigi Ruggenenti, primář oddělení. Jak napsal web Il Fatto Quotidiano, existuje k tomu speciální zařízení, které extrahuje skoro všechny škodlivé protilátky do vaku, který pak doktoři vyhodí.

Dvouhodinová procedura

„Napadlo nás ale, že bychom přístroj mohli využít k tomu, abychom získávali cenné protilátky od pacientů, kteří se uzdravili z covid-19,” přiblížil primář.

Hankcína? Herec věnoval svou krev na výzkum protilátek

Koronavirus

Extrakce trvá zhruba dvě hodiny a pro dárce je prakticky bezbolestná: přes zavedenou kanylu proudí krev uzdraveného do zařízení, které ji pomocí speciálního filtru „očistí” pouze od protilátek proti koronaviru a vrátí ji do těla dárce. Získané protilátky jsou pak použity při léčbě infikovaných.

„Nemůžeme zatím tvrdit, že jsme našli řešení, musíme nadále sbírat data. Každopádně jde o novou techniku, která se liší od extrakce plazmy. Teď můžu říct jen to, že žádný z pacientů, které léčíme, nezemřel a ani se u něj neobjevily vedlejší příznaky,” uzavřel primář.

Reklama

Výběr článků

Načítám