Hlavní obsah

Francouzský pacient měl koronavirus už v prosinci, poslali ho domů a nakazil děti

Paříž

Nový koronavirus může po Evropě kolovat déle, než se dosud předpokládalo. Dodatečné testy u pacienta trpícího zápalem plic v Paříži potvrdily, že byl nakažený už v prosinci loňského roku, tedy měsíc před tím, než byl výskyt patogenu ve Francii oficiálně potvrzen. V pondělí o tom informoval deník The Guardian.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Yves Cohen, šéf nemocnic Avicenne a Jeana Verdiera na severu Paříže, řekl stanici BFM TV, že se zmíněná zařízení rozhodla testovat vzorky 24 pacientů s negativním testem na chřipku ale podobnými příznaky.

„Ze čtyřiadvaceti jsme měli jeden, který byl 27. prosince pozitivní na covid-19,“ řekl Cohen v neděli francouzské televizi.

Francie, která má již téměř 25 tisíc obětí koronaviru, přitom první výskyt onemocnění na svém území ohlásila až 24. ledna letošního roku.

Obětí koronaviru v Itálii bude víc, vyplývá z celkového nárůstu úmrtí

Koronavirus

Na to, aby se dalo říct, zda byl muž z pařížského předměstí francouzským pacientem nula, je příliš brzy. Prozatím je jisté jen to, že u něj koronavirus vyvolal komplikovaný zápal plic.

„Byl nemocný 15 dní. Nakazil své dvě děti, manželku ale ne. Pracuje v supermarketu. Netuší, kde se mohl nakazit. Dáváme tu skládanku teprve dohromady. Nikde nebyl a jediný blízký kontakt, který měl, byl s jeho manželkou,“ dodal Cohen.

Reklama

Výběr článků

Načítám