Hlavní obsah

V Moskvě přepočítali oběti koronaviru, je jich dvakrát tolik

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku zaznamenali nový rekordní počet obětí koronaviru SARS-CoV-2 za den, když během čtvrtka zemřelo dalších 232 infikovaných. Celkem počet obětí dosáhl 4374. Ve skutečnosti je však vyšší. V Moskvě totiž přepočítali čísla úmrtí za duben a ukázalo se, že se tam počet obětí koronaviru více než zdvojnásobil. Smrtnost se náhle z 1,4 procenta dostala na 2,8 procenta.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Intubace pacienta s Covid-19 v moskevské nemocnici

Článek

Moskevský zdravotní úřad dosud uváděl, že v dubnu v ruské metropoli zemřelo 636 nakažených. Ve čtvrtek ale k nim připočetl dalších 756, u nichž nákazu potvrdily testy, ale covid-19 u nich nebyl považován za přímou příčinu úmrtí. U 360 z nich však působil koronavirus jako faktor, který tak zhoršil jejich stav, že zemřeli.

Zjednodušeně se dá říci, že město přistoupilo na podobné počítání obětí, jako praktikuje většina zemí včetně těch evropských. Za oběť považuje každého, kdo zemřel a současně byl pozitivní na koronavirus, protože nelze přesně stanovit, kdy už má nákaza na úmrtí člověka vliv.

Úřad také uvedl, že dalších 169 nově započtených lidí bylo testováno negativně, ale pitva ukázala, že zřejmě podlehli koronaviru.

Úřad přepočítal oběti, když se ukázalo, že v dubnu 2020 zemřelo výrazně více lidí, než v předchozích letech a nárůst značně překračoval počty obětí covid-19. Do té doby jako oběti nového koronaviru počítal pouze ty, u nichž byla nákaza jednoznačnou příčinou smrti.

Zvýšení bilance se očekávalo, moskevský zdravotní úřad už dříve uváděl, že zmíněných 636 dubnových obětí představuje asi 40 procent reálného počtu

Nízká smrtnost vyvolávala pochybnosti západních expertů ohledně počtu obětí přiznávaných Ruskem. I stávající smrtnost v Moskvě je však menší než v jiných velkoměstech, jako je New York.

Úřad uvedl, že bude nově prověřovat i úmrtí v květnu a varoval, že také může být výrazně vyšší: „Konec dubna představoval špičku, co se týká nákaz koronavirem. Vrchol počtu obětí od vrcholu počtu nákaz dělí dva až tři týdny.“

Dagestán sevřela epidemie

Podle agentury AP zřejmě budou i další ruské regiony revidovat počty obětí. Dagestánský ministr zdravotnictví už minulý víkend přiznal, že je jich několikanásobně víc, než se uvádí oficiálně, jen zdravotníků tam zemřelo více, než kolik je uváděný celkový počet obětí.

Čečenský vůdce Kadyrov je v moskevské nemocnici s příznaky covid-19

Koronavirus

Rusko jako celek do svých statistik zatím nově zjištěné oběti nezařadilo, podle představitelů se celonárodní čísla ohledně smrtnosti představí později a v jednom celku.

Ruské ministerstvo zdravotnictví také ve středu zveřejnilo novou direktivu, že se má vést zvlášť počet nakažených s příznaky a zvlášť počet lidí, u nichž test prokázal nákazu, ale nemoc nepropukla. Tento postup používá Čína a doporučila ho Světová zdravotnická organizace.

Rekordní počet obětí

Rusko ve čtvrtek zažilo další smutný rekord, když za 24 hodin zaznamenalo rekordní počet 232 obětí za 24 hodin, Počet obětí tak stoupl na 4374. Za poslední den stoupl počet potvrzených případů o 8572 na 387 623, uvedla agentura Interfax. Nejvíc - 2 332 - jich bylo v Moskvě, kde je už 175 829 potvrzených případů nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám