Hlavní obsah

Nejdelší odstávka Eiffelovky skončila. Po třech měsících na ni znovu můžou turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Eiffelova věž v Paříži se po třech měsících znovu otevřela návštěvníkům. Uzavřena byla kvůli koronavirovým opatřením. Podle agentury Reuters šlo o nejdelší uzávěru světoznámé turistické atrakce od druhé světové války. Návštěvníci však zatím musí šlapat po svých, výtahy, stejně jako nejvyšší patro věže, zůstávají mimo provoz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Eiffelova věž se po třech měsících otevřela pro návštěvníkyVideo: Reuters

 
Článek

Nejznámější pařížskou pamětihodnost každoročně navštíví sedm milionů lidí, z nichž tři čtvrtiny bývají cizinci. „Kvůli uzavření Eiffelovy věže jsme přišli zhruba o 27 milionů eur (přibližně 723 milionů korun). Pokud ale zůstane odteď památka otevřená, tak se z této ztráty dokážeme vzpamatovat,“ řekl provozní ředitel Eiffelovy věže Patrick Branco Ruivo.

Eiffelovka otevře za týden. Omezí množství návštěvníků

Cestování

Otevření doprovázejí přísná hygienická opatření. Až do začátku července se návštěvníci dostanou na 324 metrů vysokou věž pouze po schodech, protože výtahy zůstanou mimo provoz kvůli nutnosti dodržovat společenský odstup. Od druhého patra výš bude navíc věž nadále uzavřena.

Omezen bude také celkový počet návštěvníků. Správci vyjádřili naději, že ke zcela normálnímu provozu se Eiffelova věž vrátí koncem léta.

Otrokář De Gaulle. Vandalové poničili i sochu největšího hrdiny moderní Francie

Evropa

Francie podobně jako ostatní evropské země přistoupila ke koronavirovým opatřením. V polovině března uzavřela všechna restaurační zařízení, obchody i památky včetně Eiffelovy věže. Otevřeny zůstaly pouze obchody s běžnými potřebami a lékárny.

K postupnému rozvolňování opatření dochází až v posledních dnech. Před dvěma dny poprvé po třech měsících otevřelo muzeum Musée d’Orsay, o den dříve se v zemi znovu otevřela kina, ačkoli v nich nadále panují přísná opatření.

Podle dat Univerzity Johnse Hopkinse, která mapuje počty koronavirových případů po celém světě, má Francie bezmála 200 tisíc potvrzených případů nákazy nemocí covid-19, což ji řadí na 11. místo ve světě. V souvislosti s koronavirem v zemi dosud zemřelo 29 734 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám