Hlavní obsah

Otrokář De Gaulle. Vandalové poničili i sochu největšího hrdiny moderní Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na severu Francie neznámí vandalové poškodili sochu bývalého prezidenta a válečného hrdiny Charlese de Gaulla. Bustu posprejovali oranžovou barvou a na podstavec napsali „otrokář”, napsala v pondělí agentura AFP s odvoláním na místní představitele. Incident ihned vyvolal pobouřené reakce zejména pravicových politiků.

Foto: Profimedia.cz

Socha Charlese de Gaulla v Paříži

Článek

Poškozená de Gaullova busta se nachází ve městě Hautmont nedaleko belgické hranice. Starosta města Joel Wilmotte uvedl, že socha byla již vyčištěna, vandalský čin přitom označil za "skandální".

Terčem vandalských útoků se v posledních dnech stala řada soch ve Spojených státech, ale i v několika evropských zemích. V některých městech byly sochy při protestech strženy, jiná je sama odstraňují. Vše souvisí s protirasistickými protesty vyvolanými smrtí amerického černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém nedělním projevu uvedl, že Francie by neměla vymazávat "stopy" své historie. V této souvislosti slíbil, že sochy historických postav nebudou odstraněny.

V Belgii strhli sochu krále Leopolda II. kvůli krutovládě v Kongu

Evropa

Francouzský velikán 20. století

Charles de Gaulle bývá označován za největšího francouzského státníka 20. století. Hrdina protinacistického odboje podruhé výrazně promluvil do dějin země, když v roce 1958 vystoupil z ústraní a přijal úřad předsedy vlády. Podle historiků tím zabránil hrozící občanské válce kvůli krizi v Alžírsku. Kromě toho prosadil v zemi prezidentský systém. V roce 1959 se podle nové ústavy stal prezidentem a funkce se ujal 8. ledna 1959.

Vlna protestů proti rasismu a policejnímu násilí se do Evropy přelila ze Spojených států, kde se začalo demonstrovat v reakci na květnovou Floydovu smrt. Muž zemřel ve městě Minneapolisu poté, co mu policista, který nyní čelí obvinění z vraždy, klečel několik minut na krku.

Reklama

Výběr článků

Načítám