Hlavní obsah

Návrat české expedice z Antarktidy se opět zkomplikoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Datum návratu vědců z letošní expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy je kvůli koronavirovým opatřením stále nejisté. Komerčním letem by se z Chile do Evropy mohli dostat nejdříve ve druhé polovině května. Nadějí je nějaký dřívější repatriační let, jenže tento víkend to zřejmě vzdor původním očekáváním nakonec nepůjde. Polárníci jsou nicméně v pořádku.

Foto: Masarykova univerzita

Ilustrační foto z jedné z minulých antarktických expedic

Článek

Členové expedice se už minulý týden vylodili v Chile, momentálně jsou ubytovaní v Santiagu de Chile v jednom z mála otevřených hotelů. Čekají na nejbližší možný let do Evropy.

„Měli letět 24. dubna, pak 2. května, všechny komerční lety jsou ale teď do poloviny května zrušené. Nadějí je nějaký repatriační let, do neděle ale určitě nic nepoletí. Problém je v tom, že žádná země se úplně nesnaží své lidi z Chile a z okolních zemí repatriovat. Je tady třeba deset Čechů, deset Poláků, 15 Němců. Kdyby tady bylo 150 Němců, byl by na to větší tlak,” uvedl vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt.

Polárníci čekají na repatriační let

Koronavirus

Členové expedice jsou přihlášeni na první možný takový let, pokud nějaký bude. „Každopádně jsou v kontaktu s naší ambasádou, navíc ambasáda je od hotelu nedaleko,” poznamenal Nývlt.

V Chile je též karanténa

I v Chile platí karanténní opatření. Ve čtvrti, kde jsou vědci ubytovaní, platí zákaz nočního vycházení.

„Venku mohou být od 8.00 do 20.00, dá se projít třeba někde v okolí. Ale všechno je pozavírané, nikam se jít prakticky nedá. Nemohou mimo město. Nefungují ani restaurace, naštěstí vaří v hotelu,” popsal Nývlt. Doplnil, že všichni členové expedice jsou v pořádku, jak fyzicky, tak psychicky.

Vědci měli z Antarktidy původně odplouvat v polovině března, loď ale kvůli poruše vyplula o 14 dní později. Kvůli poruše lodi se téměř o týden také zpozdil jejich odjezd z Brna.

Návrat polárníků z Antarktidy se kvůli SARS-CoV-2 komplikuje

Koronavirus

Devítičlenná výprava vyrazila z Česka na základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v pátek 17. ledna. Vědci na expedici například měřili hmotu na dlouhodobě studovaných ledovcích a odebírali vzorky sněhu a ledu pro analýzy dálkového transportu znečišťujících látek atmosférou.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám