Hlavní obsah

Polárníci čekají na repatriační let

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vše dopadne dobře, odletí o nadcházejícím víkendu devítičlenná expedice polárníků z brněnské Masarykovy univerzity, vracející se do vlasti, z chilského Santiaga do Evropy. Využit by k tomu byl repatriační let organizovaný Německem.

Foto: Masarykova univerzita Brno

Mendelova polární stanice se nachází na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova.

Článek

Podrobnosti o odletu se dozvědí čtyřiadvacet hodin před ním. Tým tvoří vědci vracející se z Mendelovy polární stanice, na níž již léta zkoumají zejména změnu klimatu. Koronavirus ztěžuje jejich cestu domů.

Už dávno měli být v Česku, pandemie jim ale změnila plány. Tým klimatologů, geologů a přírodovědců se dle harmonogramu nalodil na chilský vojenský ledoborec Aquiles, který jej měl přepravit přes Drakeovu úžinu do města Punta Arenas na samém jihu Jižní Ameriky.

Kvůli koronaviru ale ledoborec s týmem a s další vědeckou skupinou, a to s deseti polárníky z Polska, zamířil až do Valparaísa. Cesta se prodloužila o 2000 kilometrů. Ledoborec zakotvil ve Valparaísu ve středu. Vědci jsou v pořádku. Jejich stav neustále sleduje lékař.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kvůli pandemii byl ledoborec s českými polárníky přesměrován do Valparaísa.

Skupina zamíří autobusem do hotelu v chilském hlavním městě Santiagu, kde bude v karanténě, a to společně s dalšími českými občany usilujícími o návrat domů. „Mají zajištěna tři jídla denně. Bude o ně dobře postaráno. S velvyslanectvím pracujeme na tom, abychom je dostali domů v repatriačním letu Německa. Není ale jisté, zda se skutečně poletí, to teprve uvidíme,“ řekl Právu vedoucí projektu Mendelovy polární stanice Daniel Nývlt.

Návrat polárníků z Antarktidy se kvůli SARS-CoV-2 komplikuje

Koronavirus

Pokud repatriační let nevyjde, mají výzkumníci zajištěny letenky do Evropy na druhého května. Do té doby by museli na let čekat v hotelu, z něhož se nesmí vycházet.

NSZ a Masarykova univerzita se společně zaměří na kyberzločin

Bezpečnost

Plány se mění doslova ze dne na den. Obdobné problémy řeší i mnoho dalších vědeckých expedic vracejících se z Antarktidy, kde brzy skončí antarktické léto. Mendelova polární stanice je výkladní skříní české vědy. Výzkumníci se na ní zdaleka nevěnují jen změně klimatu, ale také desítkám dalších projektů. Mimo jiné na ní testují odolnost nejnovějších českých výrobků, a to například oděvů, obuvi, plastů nebo nátěrových hmot.

Reklama

Výběr článků

Načítám