Hlavní obsah

Česká expedice zažívá v Antarktidě vysoké teploty i silnou vánici

Brno

Expedice brněnské Masarykovy univerzity (MUNI) letos zatím v Antarktidě zažila extrémně vysoké teploty až 17 stupňů Celsia, ale také silnou sněhovou vánici, počasí je tedy proměnlivé. Odklízení sněhu a čištění fotovoltaických panelů patřilo mezi každodenní povinnosti členů, napsal z Antarktidy vedoucí výpravy Kamil Láska.

Foto: Tomáš Zatočil, MUNI

Transport materiálu pro opravu měřicích zařízení na plošině Johnson Mesa

Článek

Expedice má za sebou zatím měsíční pobyt na stanici Johanna Gregora Mendela. V prvních dvou týdnech převládalo slunečné a teplé počasí, které umožnilo dělat hlavní terénní činnosti a průzkum rozsáhlé severní části ostrova Jamese Rosse.

Vědci například měřili hmotu na dlouhodobě studovaných ledovcích a odebírali vzorky sněhu a ledu pro analýzy dálkového transportu znečišťujících látek atmosférou.

Brněnské polárníky netrápí mrazy, ale peníze

Domácí

V okolí stanice týmy stahovaly roční datové soubory z měřicích ústředen, které poskytují kontinuální informace o stavu atmosféry, půdy, vybraných toků i jezer.

Foto: Tomáš Zatočil, MUNI

Odběr vody z jezera Naděje pro následné mikrobiologické analýzy

Biologický výzkum se zaměřil na údržbu měřicích zařízení dlouhodobých výzkumných ploch, kde vědci sledují aktivitu porostů mechů, lišejníků a nárůst řas a sinic v měnících se podmínkách antarktických biotopů. Nasbírané vzorky poslouží k jejich dalšímu studiu v laboratořích MUNI.

Mikroorganismy ze zvířat a viry

Mikrobiologický výzkum byl letos zaměřený na odběry mikroorganismů z antarktických zvířat pro lepší poznání jejich mikroflóry a sběry mikroskopických hub rostoucích na skalách.

Ze sladkovodních jezer se dále podařilo izolovat spektrum virů, které mohou v budoucnu sloužit jako zdroj biotechnologicky perspektivních enzymů využitelných v medicíně nebo průmyslu.

Na Antarktidě naměřili přes 20 stupňů

Věda a školy

Extrémně vysoké teploty z počátku února vystřídalo v dalších týdnech proměnlivé počasí s četnými sněhovými přeháňkami.

„Optický srážkoměr, který je nově nainstalován na stanici, zaznamenal denní úhrny srážek přesahující 20 milimetrů. V posledním týdnu se přes ostrov přehnala sněhová vánice s rychlostí větru téměř 100 kilometrů za hodinu,” popsal podmínky Láska.

Foto: Peter Váczi, MUNI

Odklízení sněhu z fotovoltaických panelů a kontrola stavu akumulátorů v elektrorozvodně stanice J. G. Mendela

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám