Hlavní obsah

Na VŠCHT vyvinuli krabičku, která umí dezinfikovat použité respirátory

Novinky,

Vědci z Fakulty chemicko-inženýrské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze vyvinuli nový nástroj pro opakovanou dezinfekci objektů kontaminovaných virem SARS-CoV-2 či jinými nebezpečnými mikroorganismy. Jde o generátor nízkoteplotního plazmatu, který lze využívat kupříkladu pro dezinfekci nedostatkových respirátorů.

Foto: VŠCHT

Generátor nízkoteplotního plazmatu KVKV01

Článek

Zařízení je skutečně možné používat právě pro dezinfikování respirátorů, jelikož nezpůsobuje ztrátu jejich filtrační účinnosti.

Ověřeno na třech typech virů

Účinnost samotné dezinfekce byla ověřena na třech druzích obalených virů – viru chřipky Influenza H1N1/California, viru používaného pro přípravu vakcíny proti pravým neštovicím Vaccinia virus a právě současného nového typu koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19.

„Expozice filtru P3 R od firmy AVEC CHEM ukázala, že účinnost filtru se sníží jen nepatrně a pořád vysoce převyšuje požadavky dané normou,” uvedl Vladimír Scholtz z Laboratoře nízkoteplotního plazmatu na Ústavu fyziky a měřicí techniky VŠCHT.

Vědci vyvinuli dezinfekci, která chrání před koronavirem tři měsíce

Koronavirus

Ke generování plazmatu výzkumníci použili čtyři záporné koronové výboje v konfiguraci hrot-trubička, hořící na špičkách jehel proti prstencovým elektrodám, kde vytváří silný iontový vítr vynášející aktivní částice z oblasti výboje dále do prostoru expoziční komůrky, do níž se dezinfikované předměty vkládají.

„Celá krabička je vytištěna na 3D tiskárně z materiálu PETG,” dodal docent.

Rádi dodají některé přístroje

Veškerou dokumentaci ke konstrukci aparatury zveřejnili autoři pro nekomerční využití zde i zde. „Jsme ochotni dodat i hotové přístroje, i když ve velice omezené ‚výrobní‘ kapacitě,“ nabízí Scholtz.

Foto: VŠCHT

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Kromě laboratoře VŠCHT se na vývoji podílelo také Centrum klinických laboratoří Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a firma AVEC CHEM v Přelouči ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám