Hlavní obsah

Vědci vyvinuli dezinfekci, která chrání před koronavirem tři měsíce

Deset let vyvíjeli dezinfekční látku, která má na 90 dnů poskytnout ochranu proti virům a bakteriím. Hongkongští vědci svůj výsledný produkt pojmenovali MAP-1. V obchodech bude k dispozici od května a funkční by měl být také proti novému typu koronaviru, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci z Tchaj-wanu vyrobili látku odolnou proti virům i bakteriím včetně koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Výsledná látka obsahuje miliony nano-kapslí, které obsahují dezinfekční prostředky. Ty účinně ničí bakterie a viry i po zaschnutí postřiku tři měsíce, tvrdí vědci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle profesora Josepha Kwana, jednoho z vedoucích výzkumu, se látka od ostatních dezinfekcí liší tím, že je posílena polymery, které jsou citlivé na teplo. Při kontaktu s lidmi se „zapouzdří“ a uvolní dezinfekci. Ošetřený povrch a lidi, kteří se ho dotýkají, tak vydrží chránit až čtvrt roku.

„Látka může zajistit významnou ochranu především na místech, kde se bakterie nejvíce hromadí,“ dodal Kwan. Výzkumníci zkoušeli především zábradlí, kliky u dveří nebo tlačítka na výtahu.

Wuchanské nemocnice už nemají žádné pacienty s covid-19. Peking se připravuje na druhou vlnu

Koronavirus

MAP-1 už prošla i klinickými testy v hongkongské nemocnici a domově důchodců na začátku letošního roku. Produkt byl schválen a od začátku května by měl být dostupný v obchodech.

Díky příspěvkům charitativních organizací už byl přípravek rozprášen v Hongkongu v domovech lidí s nízkým příjmem. Jednalo se o více než tisíc rodin. „Mám pocit, že to posílilo naši ochranu vůči virům,“ řekla Law Ha-yu, jedna z obyvatelek domu, kde byl MAP-1 rozprášen.

Hongkongská vláda už přípravek využívá v dalších nemocnicích nebo domovech seniorů, což jsou nejrizikovější místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám