Hlavní obsah

Vědci z Buštěhradu připravili nanomateriály pro výrobu roušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buštěhrad (Kladensko)

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) pražského ČVUT, které sídlí v Buštěhradu u Kladna, zhotovilo nanomateriály pro výrobu roušek. K produkci daných nanovlákenných textilií, které mohou sloužit jako filtrační membrány, využívá své speciální přístroje. Materiál centrum nabídne k dalšímu zpracování výrobcům či odběratelům roušek, informovalo na svém webu.

Foto: UCEEB ČVUT

Ředitel centra Lukáš Ferkl doplňuje zvlákňovací roztok.

Článek

Nanovlákennou textilii použitelnou jako filtrační membránu vyvinula Laboratoř pokročilých biomateriálů UCEEB spolu s firmami ProNanoTech a Nanuntio.

Nový filtr z Ostravy vydrží 10 tisíc hodin a dá se přes něj normálně dýchat

Koronavirus

„Vyrábí se metodou zvlákňování v elektrickém poli na přístroji Nanospider™ NS 1S500U z jedenáctiprocentního zvlákňovacího roztoku PVB (polyvinyl butyral) rozpuštěného v etanolu,” oznámil ředitel vědeckého centra Lukáš Ferkl.

Zájemci se mohou na centrum obrátit

Zaměstnanci centra dosud podle údajů z konce minulého týdne vyrobili 22 metrů čtverečních materiálu, který bude spolu s návodem k použití dodán výrobcům roušek do Kladna, Buštěhradu a Unhoště.

V dalších týdnech počítají s pokračováním výroby, zájemci o dodání nanotextilie se mohou na UCEEB obrátit.

Foto: UCEEB ČVUT

Nanotextilie poslouží u roušek jako filtrační membrána. Ilustrační snímek

Výzkumný ústav UCEEB se jinak obecně zaměřuje na úspory energií při provozu budov, inovace při stavbách, efektivní využití obnovitelných zdrojů nebo systémy řízení inteligentních budov. Sdružuje odborníky a studenty z celé ČVUT, snaží se cílit na propojení s praxí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám