Hlavní obsah

Manželé Gatesovi se tvrdě pustili do Spojených států

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář a mecenáš Bill Gates, který je zakladatelem společnosti Microsoft, se opřel do amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli přístupu ke koronaviru. Podle Gatese a jeho manželky Melindy se Spojené státy zajímaly více o to, na koho svalit vinu, místo toho, aby spolupracovaly s jinými zeměmi. Uvedli to v rozhovoru pro časopis Forbes.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates

Článek

Gates uvedl, že věří, že se „racionalita od někoho znovu objeví” a USA se znovu připojí k úsilí Světové zdravotnické organizace (WHO). Prezident Trump již dříve od spolupráce ustoupil.

Nadace Billa a Melindy Gatesových věnovala zhruba 300 milionů dolarů (7,1 miliardy korun) na vývoj vakcíny proti novému koronaviru. „Jedním z důvodů, proč jsme se do toho zapojili, je fakt, že nechceme, aby první vakcíny šly do zemí, které nejvíc zaplatí,” řekla Gatesová.

„Ve světě je 60 milionů zdravotníků, kteří si zaslouží dostat vakcínu jako první. Jsou to právě oni, kteří stojí v první linii a snaží se nás všechny udržet v bezpečí. A pak se musí začít podle zemí, kde žije nejvíce obyvatel,” myslí si Gatesová.

Bill Gates investuje do vývoje vakcíny miliardy dolarů

Koronavirus

Gatesová pak vyjmenovala i další skupiny, které by měly dostat vakcínu mezi prvními. „Tady ve Spojených státech by měli být první na řadě černoši, staří lidé či osoby se základními příznaky onemocnění,” poukázala na nejvíce ohrožené skupiny.

Etnické menšiny patří během pandemie koronaviru SARS-CoV-2 k ohroženějším skupinám, podle vědců je u nich vyšší pravděpodobnost nemocí a obtíží, které průběh onemocnění covid-19 zhoršují.

Na vině jsou sociální i demografické faktory - jejich přístup ke zdravotní péči je horší a lidé z etnických menšin také častěji žijí v hustěji osídlených oblastech, kde je sociální odstup složitější.

USA by se měly zapojit do spolupráce, míní Gates

„Spojené státy většinou hrají důležitou roli při řešení globálních problémů, takže místo toho, aby se distancovaly od WHO, by se měly zapojit do spolupráce s ostatními zeměmi a neměly by pouze svalovat vinu na ostatní. Je to ošemetná situace,” kritizoval Gates Spojené státy a naopak vyzdvihl chování evropských zemí, které se snaží o spolupráci.

Gatesovi se rozhodli spolupracovat s WHO, i když si uvědomují, že její práce není bezchybná. Všímají si rovněž napětí mezi Spojenými státy a Čínou, sami se však podle svých slov rozhodli podpořit tu stranu, na které sami vidí pravdu.

„V určitém okamžiku bude nutné nastavit plán spolupráce s ostatními zeměmi v otázce zdravotní péče. Spojenectví s WHO je klíčové,” dodal Gates, který se již koncem dubna WHO zastal.

Bill Gates se zastal Číny: Udělali ze začátku hodně věcí dobře

Koronavirus

„Myslím, že odvádí fenomenální práci a Spojené státy na ní jsou vysoce závislé. Zpětně vidíme, že šlo něco udělat lépe, ale to je v takové situaci možné říct o komkoliv,” brání WHO Gates.

Prezident Trump už v dubnu oznámil, že Spojené státy přestanou financovat WHO, což manželé, jejichž nadace patří mezi hlavní sponzory organizace, silně kritizovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám