Hlavní obsah

Bill Gates se zastal Číny: Udělali ze začátku hodně věcí dobře

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bill Gates, jeden z nejbohatších lidí světa a muž, jenž se při současné pandemii koronaviru podílí na jejím zvládnutí, okomentoval v rozhovoru pro americkou CNN situaci v Číně. Právě z téhle země se do světa nákaza nového koronaviru rozšířila, Gates však zemi proti přílišné kritice brání.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates

Článek

„Čína zpočátku udělala hodně věcí správně. Ostatně jako každá země, kde se virus objevil,” míní čtyřiašedesátiletý Gates.

„Samozřejmě, když se ohlédnou za sebe, mohou si říct, že na některé věci zapomněli,” říká spoluzakladatel Microsoftu a zakladatel Nadace Billa a Melindy Gatesových, která boj proti koronaviru významně financuje.

Gates se v rozhovoru pustil do kritiky Spojených států, které podle něj reagovaly částečně „chabě”.

„Některé země reagovaly velmi rychle, začaly testovat a snažily se vyhnout velkým ekonomickým ztrátám. Očekávali byste, že Spojené státy budou jednou z takových zemí, reagovaly však zčásti chabě. Na takovou diskuzi teď však není čas,” snažil se vyhnout přehazování viny Gates, který se aktivně podílí na vývoji vakcíny proti novému koronaviru.

„Nyní je čas věnovat se vědě, přijít s vakcínou, testovat, léčit a snažit se minimalizovat ekonomické ztráty,” myslí si miliardář.

Bill Gates investuje do vývoje vakcíny miliardy dolarů

Koronavirus

Gates se v neděli kromě Číny zastal také Světové zdravotnické organizace (WHO), která je podle kritiků příliš nakloněná Číně.

„Myslím, že odvádí fenomenální práci a Spojené státy na ní jsou vysoce závislé. Zpětně vidíme, že šlo něco udělat lépe, ale to je v takové situaci možné říct o komkoliv,” brání WHO Gates.

USA pozastaví financování WHO

Amerika

Mezi časté kritiky Číny patří zejména americký prezident Donald Trump, zástupci republikánů a jejich příznivci. Trump rovněž v dubnu oznámil, že Spojené státy přestanou financovat WHO, což silně kritizovali manželé Gatesovi, jejichž nadace patří mezi hlavní sponzory organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám