Hlavní obsah

Lékař z Prahy se vrátil z Itálie nakažený, ještě dva dny ordinoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z nakažených novým koronavirem v Česku pracuje jako lékař v Praze. Vrátil se ze severní Itálie. Potvrdil to ve čtvrtek večer mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Lékař po návratu ještě dva dny ordinoval.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) začal kvůli koronaviru své autobusy a tramvaje dezinfikovat ozonem.

Článek

Zdravotní sestra z lékařovy ordinace podle mluvčího připravuje seznam všech pacientů, se kterými nakažený pracoval během dvou dnů, kdy měl jen lehké zdravotní potíže.

Mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová potvrdila, že doktor s nemocí COVID-19 je v jejich péči.

„Kontakty takzvané první linie jsou zdravotní sestra a rodina,” uvedl k nemocnému lékaři Boublík. Všichni lékařovi pacienti budou podle něj kontaktováni a hygienici je poučí o tom, že mají sledovat svůj zdravotní stav.

„Podle momentálních informací s většinou pacientů daný lékař neměl těsný kontakt. Příslušná opatření budou přijímána postupně v závislosti na vyhodnocení míry rizika kontaktu s jednotlivými pacienty,” dodal mluvčí.

Brit nakažený koronavirem: Byla to nejhorší nemoc, jakou jsem kdy prodělal

Koronavirus

V Česku je zatím 12 lidí s potvrzenou nákazou COVID-19. Ve čtvrtek přibyly čtyři nové případy. Dva byly v kontaktu s dříve nakaženými, mužem z Děčína a ženou z Prahy 6. Další dva s pozitivním výsledkem testů jsou Ital a Čech, oba přijeli z Itálie. Ital přicestoval podle České televize z Val Gardeny, Čech podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) z lyžařského střediska Passo Tonale.

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus zmutoval do dvou typů

Čínští vědci, kteří studují ohnisko nemoci způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2, identifikují dva jeho kmeny, což naznačuje, že virus již nejméně jednou...

Vojtěch zakázal vývoz dezinfekce

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zakázal od pátku kvůli koronoviru vývoz dezinfekčních přípravků na ruce. Opatření se týká všech kromě výrobců.

Výběr článků

Načítám