Hlavní obsah

Vojtěch zakázal vývoz dezinfekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zakázal od pátku kvůli koronoviru vývoz dezinfekčních přípravků na ruce. Opatření se týká všech kromě výrobců.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Všem osobám, s výjimkou výrobců, se od 6. března 2020 zakazuje vyvážet z území České republiky všechny přípravky osobní hygieny určené na dezinfekci rukou, s výjimkou přiměřeného množství pro osobní potřebu,” napsal Vojtěch v mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví.

Podle ministra lze očekávat, že se nákaza koronavirem bude dále významně na území České republiky šířit.

Koronavirus se musí zadržovat, nesmí se to vzdát, apeluje WHO na nepřipravené státy

Koronavirus

„Jelikož nelze jednoduše poznat pacienta s onemocněním COVID-19, je naprosto nezbytné, aby byl k dispozici dostatek přípravků osobní hygieny, které pomohou zabránit přenosu tohoto onemocnění na zdravé osoby. Opatření se zaměřuje na všechny osoby, zejména dovozce a distributory vymezených přípravků osobní hygieny na území České republiky, s výjimkou výrobců,” uvedl Vojtěch.

Reguluje se už prodej respirátorů

V České republice je nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 12 pacientů. V souvislosti s tím významně vzrostly ceny dezinfekce na českém trhu, některé zboží je dočasně i nedostupné.

Koronavirus zmutoval do dvou typů

Koronavirus

Vojtěchovo nařízení následuje po středečním rozhodnutí ministerstva financí regulovat ceny respirátorů třídy FFP3. Opatření má zamezit zneužívání situace kolem šíření koronaviru. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví je v současné době možné respirátory prodávat pouze zdravotnickým a sociálním zařízením, orgánům ochrany veřejného zdraví, složkám integrovaného záchranného systému a dalším orgánům státní správy.

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus zmutoval do dvou typů

Čínští vědci, kteří studují ohnisko nemoci způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2, identifikují dva jeho kmeny, což naznačuje, že virus již nejméně jednou...

Výběr článků

Načítám