Hlavní obsah

Mynář a Nejedlý u Zemana slavit nebudou. Hrad kupuje masky

Právo, ada, nig, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmý rok s vámi. Tak prezidentská kancelář označuje každoroční koncerty na Hradě, které se konají při příležitosti výročí inaugurace prezidenta Miloše Zemana. A navzdory šíření koronaviru se i tentokrát, posedmé, v neděli sejde na Hradě několik stovek prezidentových příznivců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář

Článek

Právu to potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že jako každoročně pronese prezident svůj projev. Novinkou je to, že tentokrát se akce koná v Jízdárně a nikoli ve Španělském sále, který je v rekonstrukci. Hostům zazpívají Marian Vojtko, Bohuš Matuš a Jan Kopečný. Podtitul letošního koncertu je Pocta Karlu Gottovi. Den předtím se prezident zúčastní volebního sjezdu SPOZ.

Karanténa? Ale kdeže. Zemanův poradce Nejedlý po návratu z Číny vyrazil do restaurace

Domácí

Hradní kancelář se neobává, že by oslavu mohl narušit koronavirus. Podle Ovčáčka několik stovek účastníků ani nesplňuje parametr daný resortem zdravotnictví, podle kterého mají pořadatelé akcí s více než pěti tisíci návštěvníky hlásit její konání krajské hygienické stanici.

Na dotaz Práva, zda se jí účastní Zemanovi nejbližší spolupracovníci kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý, kteří jsou po návratu z Číny v karanténě, Ovčáček odpověděl: „S jejich účastí se nepočítá, mají své pokyny od lékařů.“ Den poté, co se vrátil z Číny s Mynářem, kde s vicepremiérem Chu Čchun-chuou jednal o české humanitární pomoci, byl Nejedlý spatřen v pražských ulicích a v restauraci.

Masky vyjdou na milion, má je i armáda USA

Pražský hrad se chce chránit před koronavirovou nákazou. Podle serveru Aktuálně si správa Hradu objednala 695 masek za téměř 1,2 milionu korun. Jedná se o typ masek, které používá americká armáda a které jsou účinné i proti ostatním biologickým hrozbám. Hrad si objednal i sadu filtrů.

Kancléř Mynář v Pekingu: Schůzka s čínským vicepremiérem na důkaz hlubokého přátelství

Domácí

Hrad si masky objednal u české společnosti Nanologix Corporation. „Masky byly pořízeny jednak kvůli ochraně před koronavirem a jednak pro pracovníky, kteří dohlížejí na odstraňování azbestu ve Španělském sále. Co se koronaviru týče, na Pražském hradě pracuje přes 400 zaměstnanců, z nich téměř polovina je v každodenním styku s turisty z celého světa,“ citoval server mluvčího Správy Pražského hradu Davida Šebka.

Dodal, že část objednávky bude sloužit i Kanceláři prezidenta republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám