Hlavní obsah

Nakažených v Evropě přibývá. Politici mluví o druhé vlně

Aktualizováno

Počet nakažených novým koronavirem v Evropě v posledních dnech prudce stoupl. Vysoké, mnohdy až rekordní počty nově nakažených oznámily kromě Velké Británie také Francie, Německo, Polsko a Španělsko. Britský premiér Boris Johnson varoval, že země není z nejhoršího venku, a vyzval k dodržování všech bezpečnostních opatření. Před druhou vlnou varoval i německý Institut Roberta Kocha.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson na návštěvě policie v Northallertonu

Článek

„Pro zemi je životně důležité, abychom se neblamovali, že jsme z lesa venku nebo že je všechno za námi, protože to ještě neskončilo,“ řekl Johnson podle BBC.

Varoval, že v některých evropských zemích i v USA je vidět „oživění viru“, a proto musejí lidé pokračovat v udržování odstupu od ostatních, aby se vyhnuli druhé vlně. Británie prodloužila dobu karantény ze sedmi dnů na deset. V zemi byla nižší než jinde obvyklé dva týdny, které vycházejí z toho, že inkubační doba covidu-19 může být až čtrnáct dní.

„Obávám se druhé vlny. Myslím, že můžeme pozorovat, že se druhá vlna začíná valit napříč Evropou, a musíme udělat vše, co můžeme, abychom jí zabránili v dosažení našich břehů, abychom se s ní poprali,” řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Bolsonaro se z covidu vyléčil, teď onemocněla jeho žena

Koronavirus

Německo: Druhou vlnu přivolá nezodpovědnost lidí

Před druhou vlnou varoval i německý Institut Roberta Kocha. Jeho ředitel Lothar Wieler v úterý uvedl, že za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují epidemická opatření. Neřekl však výslovně, že se Německo už nachází ve druhé vlně nákazy.

Také šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Ghebreyesus varoval, že mladí lidé jsou nezodpovědní a nemoc podceňují: „Říkali jsme to dříve a budeme to říkat znovu - mladí lidé nejsou nepřemožitelní. Mladí lidé se mohou nakazit, mladí lidé mohou zemřít a mladí lidé mohou přenášet virus na další. Mladí lidé musejí dodržovat stejná preventivní opatření, aby se ochránili a chránili druhé, jako všichni ostatní.“

Ghebreyesus současně upozornil: „Všichni se musíme naučit žít s virem a podnikat nutné kroky, abychom mohli žít své životy a chránili přitom sebe i druhé.“

V evropských zemích rychle přibývá nakažených

Británie za poslední den zaznamenala 846 nakažených, což je nejvíce od konce června. Denní počet nakažených stoupl za týden o 12 procent. Zemřelo dalších 38 nakažených, takže obětí je už 45 999.

V Německu přibylo během středy 902 potvrzených případů nákazy covidem-19, což je nejvíce od května, nepočítá-li se červnová lokální nákaza na jatkách. V posledních týdnech se německá denní bilance držela stabilně mezi 300 a 500 nově nakaženými. Německu se celkem nakazilo 207 828 lidí, z nichž 9136 zemřelo, šest v posledních 24 hodinách.

Reprodukční číslo v Německu činí 1,25. To znamená, že každý infikovaný v průměru nakazí o něco více než jednoho dalšího člověka.

Ve Francii přibylo ve středu 1377 nakažených. Denní průměr nových případů překročil v posledním týdnu poprvé od půlky května tisícovku. Poprvé za šestnáct týdnů stoupl i počet lidí s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče, kde leží 381 nakažených. Za poslední den přibylo 16 obětí, což je nad týdenním průměrem, který činí deset mrtvých za den.

Ve Španělsku počet nových případů koronaviru druhý den za sebou překonal tisícovku. Ve čtvrtek bylo zaregistrováno 1229 nových případů. Ve středu jich bylo 1153. Celkem se v zemi infikovalo už 285 430 osob. V zemi je 412 ohnisek s asi 4870 aktivními případy. I ve Španělsku přibývá mladých mezi nakaženými, věkový průměr infikovaných se proti jaru snížil ze 63 na 45 let.

V Irsku za den přibylo 85 potvrzených případů covidu-19, což je nejvíce od konce května. Minulé dva týdny přitom činil denní průměr asi dvacet nových případů.

V Itálii se za 24 hodin potvrdilo 386 nových případů nákazy, což je o stovku více než o den dříve.

Polsko zaznamenalo ve středu absolutní rekord v počtu nových případů koronaviru – nakazilo se 615 lidí a zemřelo dalších 15 nakažených. Vláda zvažuje zavedení 12denní až 14denní karantény pro lidi vracející se ze zemí, kde stoupá počet nakažených.

Také na Ukrajině přibylo za poslední den rekordních 1197 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených přesáhl 69 000, zemřelo 1673 infikovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám