Hlavní obsah

Jedeme jako vlak bez brzd. Matovič na Slovensku nevyloučil lockdown

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Igor Matovič nevylučuje při rekordním nárůstu infikovaných se stoupající tendencí celostátní karanténu, tzv. lockdown, až na tři týdny. Předseda vlády připustil, že za současné situace asi nepomůže ani plánované plošné testovaní obyvatel.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

O všem rozhodne pandemická komise a následně ve čtvrtek ústřední krizový štáb.

Slovensko zaznamenalo v úterý rekordních 2202 infikovaných a Matovič předpokládá, že toto číslo bude postupně růst na 3000 až 5000 pozitivních případů denně. „Jedeme jako vlak, kterému přestaly fungovat brzdy. Musíme ho jakýmkoliv způsobem zastavit,“ řekl Matovič.

Třetina slovenských učitelů považuje očkování za přípravu na čipování lidí

Evropa

Denní škody až 100 milionů eur

V případě lockdownu by pracovali pouze zdravotníci, policisté, vojáci a zaměstnanci elektráren. „Všichni ostatní budeme muset být doma,“ vysvětlil Matovič. „Bude to mít strašné důsledky na ekonomiku, denní škody budou 80 až 100 milionů eur,“ připustil předseda vlády.

Odmítači plošného testování na Slovensku půjdou rovnou na 10 dní do karantény

Koronavirus

Slovenská vláda i za této situace uskuteční nadcházející víkend plošné testování ve třech okresech na Oravě a v okresu Bardejov, kde je epidemiologická situace nejhorší. Kabinet se chtěl vyhnout lockdownu plošným testováním všech obyvatel naplánovaným na 30. října až 1. listopadu a 6. až 8. listopadu. Není však jasné, kolik lidí by se takové akce zúčastnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám