Hlavní obsah

Americký ministr financí pohrozil 20procentní nezaměstnaností

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech by mohla vystoupit až na 20 procent, pokud se nepodaří rychle zorganizovat pomoc ekonomice. Podle zdrojů, na které se odvolává více médií, to v úterý americkým senátorům řekl ministr financí Steven Mnuchin. Tak vysoko nezaměstnanost nebyla od roku 1935, kdy se Spojené státy vzpamatovávaly z velké hospodářské krize.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr financí Steven Mnuchin na snímku po boku prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Mnuchin se v úterý setkal s republikánskými senátory, aby je přesvědčil, že je důležité schválit navrhovanou pomoc v objemu jednoho bilionu dolarů (24,7 bilionu Kč). Administrativa prezidenta Donalda Trumpa chce z tohoto souboru podpůrných opatření část peněz poslat do dvou týdnů přímo lidem, část má podpořit letecké společnosti a další firmy, na které krize kolem pandemie způsobené koronavirem doléhá nejvíce.

Ministr podle zdrojů upozornil, že pokud nebude pomoc schválena, hrozí nevratné ekonomické škody. V Senátu má většinu Republikánská strana, tedy Trumpovi lidé.

Svět zamířil do hospodářské recese

Ekonomika

Míra nezaměstnanosti v USA v lednu vzrostla na 3,6 procenta, zůstala ale blízko minima za téměř 50 let.

Může to být horší než v roce 2008

Mluvčí ministerstva financí řekla, že Mnuchin nedával žádnou předpověď vývoje ekonomiky, jen se snažil republikánům v Senátu ilustrovat, co se může stát, pokud pomoc nepřijde včas a v dostatečné výši. „Na schůzce s republikány v Senátu použil ministr Mnuchin pro ilustraci několik matematických modelů, tím ale rozhodně nenaznačoval, že tak se to stane,” řekla agentuře Reuters mluvčí ministerstva Monica Crowleyová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Mnuchin podle zdrojů na schůzce také řekl, že hospodářské dopady současné krize mohou být potenciálně horší než za globální finanční krize v roce 2008. Průzkum institutu Marist pro NPR/PBS tento týden ukázal, že 18 procent dospělých v USA už kvůli nynější krizi spojené s koronavirem buď ztratilo práci, anebo jim zaměstnavatel zkrátil pracovní dobu.

Analytici finančních ústavů Goldman Sachs a Morgan Stanley navíc tvrdí, že globální ekonomika už vstoupila do recese. Nejde tudíž podle nich o to, zda recese nastane, ale jak hluboká bude. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu po sobě.

Vláda slibuje podnikatelům podporu a záruky za bilion

Koronavirus

Mnuchinovo varování je podobné tomu, které za finanční krize v roce 2008 adresoval zákonodárcům tehdejší ministr financí Henry Paulson. Ten spolu s tehdejším šéfem centrální banky (Fed) Benem Bernankem vyzývali ke schválení souboru podpůrných opatření v objemu 700 miliard dolarů na odkup hypotečních úvěrů diskutabilní kvality. I v té době hrozilo, že krize ekonomiku zdevastuje.

Kongres nakonec pomoc schválil, míra nezaměstnanosti dosáhla maxima v říjnu 2009, kdy vystoupila na 10,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám