Hlavní obsah

TikTok vyvolává obavy i v zahraničí. V mnoha zemích čelí omezením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vyzval ve středu uživatele, aby přestali používat TikTok. Nejde přitom o ojedinělý případ, kvůli obavám o bezpečnost dat čelí tato čínská aplikace v mnoha západních zemích omezením.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok.

Článek

Podle dat agentury We are Social má TikTok více než miliardu aktivních uživatelů a na celém světě je šestou nejpoužívanější sociální platformou. V EU má přibližně 125 milionů aktivních uživatelů. Jako taková bude podléhat novému nařízení EU o digitálních službách.

V několika zemích již čelí aplikace regulaci nebo zákazu kvůli údajným kybernetickým hrozbám. TikTok také často čelí kritice kvůli tom, že se na něm objevuje množství dezinformačních videí, nebezpečných výzev a pornografických snímků a že podporuje závislost nezletilých na mobilním telefonu.

K nejsledovanějším světovým uživatelům TikToku patří americká tanečnice Charli d’Ameliová, italsko-senegalský influencer Chaby Lame nebo filipínsko-americká nepříliš známá zpěvačka Bella Poarchová.

Turecko udělilo TikToku dvoumilionovou pokutu kvůli ochraně dat

Internet a PC

11 miliard dolarů z reklamy

Majitelem aplikace je čínská společnost ByteDance, která v listopadu 2017 koupila firmu musical.ly se sídlem v Šanghaji, která provozovala obdobnou aplikaci cílenou na americký trh. Uživatelská základna této aplikace byla sloučena do vlastní aplikace Douyin, což se stalo základem pro expanzi spojené aplikace na západní trh pod názvem TikTok. Úspěch TikToku se odráží i v jeho příjmech z reklamy. Ty v roce 2022 dosáhly více než 11 miliard dolarů, což představuje trojnásobný nárůst během jediného roku.

TikTok se sice snaží ujistit vlády a regulační úřady, že k osobním údajům uživatelů nemá přístup a že s obsahem nemůže manipulovat vládnoucí Komunistická strana Číny ani nikdo jiný pod vlivem Pekingu, ale bez většího úspěchu. Řada států již sáhla k regulaci nebo k částečnému zákazu kvůli kybernetické hrozbě a některé země se zase obávají šíření jiných než oficiálních informací. Již v roce 2020 například TikTok zakázala Indie, což zdůvodnila obranou své suverenity. Stalo se tak po konfliktech na hranici s Čínou.

Loni v březnu aplikace omezila služby v Rusku, a to kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. Loni v srpnu zrušil svůj účet na TikToku, kde se zaměřoval na mladší publikum, britský parlament. Učinil tak po stížnostech některých vysoce postavených konzervativních poslanců, kteří vyjádřili obavy ohledně bezpečnosti dat na této platformě.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Evropská komise i Dánsko

Letos v únoru zakázala Evropská komise svým zaměstnancům používat TikTok na služebních zařízeních s odkazem na možnou kybernetickou hrozbu. Zaměstnanci Komise již nyní nesmějí TikTok používat na služebních zařízeních a od 15. března nebudou smět ani na těch soukromých, na nichž mají zároveň nainstalované pracovní aplikace. Podobné opatření ohlásil i Evropský parlament. TikTok začala od března na všech svých zařízeních blokovat také kanadská vláda, o to kvůli obavám z úniků dat, které by mohly zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům.

Koncem února vyzval dánský parlament zákonodárce a své zaměstnance, aby v rámci kybernetické bezpečnosti nepoužívali aplikaci TikTok v pracovních telefonech, protože „existuje riziko špionáže“. V pondělí 6. března pak dánské ministerstvo obrany zaměstnancům zakázalo používat na služebních telefonech TikTok s ohledem na kybernetickou bezpečnost.

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Software

O zákaz TikToku kvůli obavám o národní bezpečnost v minulosti usiloval bývalý americký prezident Donald Trump, jeho kroky ale v roce 2020 zablokoval federální soud. Joe Biden později Trumpovy kroky zrušil a nařídil prověrku potenciálně nebezpečných aplikací.

Americké úřady se obávají, že Čína by mohla prostřednictvím zákonů tlačit na TikTok, respektive na jeho mateřskou společnost, aby předala data amerických uživatelů vládě, jež by je mohla využít ke zpravodajským a dezinformačním účelům. Právě tyto obavy přiměly více než polovinu amerických států zakázat užívání TikToku na zařízeních veřejných činitelů. Bílý dům pak minulý týden nařídil federálním úřadům USA, že mají 30 dní na to, aby odstranily TikTok ze všech vládních zařízení.

Smažte to! Kybernetický úřad varoval Čechy před TikTokem

Software

Stopka v Česku

Nejnověji přidal na černou listinu TikTok právě český NÚKIB. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Turecko udělilo TikToku dvoumilionovou pokutu kvůli ochraně dat

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám