Hlavní obsah

Turecko udělilo TikToku dvoumilionovou pokutu kvůli ochraně dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké úřady udělily platformě TikTok pokutu ve výši 1,75 milionu lir (přes dva miliony korun) za nedostatečnou míru ochrany dat uživatelů. S odkazem na prohlášení tureckého úřadu pro ochranu dat o tom ve středu informovala agentura Reuters. Čínská aplikace, na níž lidé sdílejí krátká videa a která má přístup k uživatelským datům po celém světě, vzbuzuje rostoucí obavy. Turecko je s 30 miliony účtů státem s devátým největším počtem uživatelů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Naším nekompromisním závazkem je poskytnout všem uživatelům klid, který si zaslouží, a to zajištěním bezpečnosti, zabezpečení a ochrany jejich osobních údajů,“ uvedl v reakci na pokutu mluvčí TikToku. Společnost uvedla, že se pokutou tureckého regulačního orgánu zabývá.

Turecký úřad pro ochranu dat v prohlášení upozornil, že společnost TikTok by měla předložit podmínky poskytování služeb do turečtiny a upravit texty zásad ochrany osobních údajů a souborů cookie, tak aby byly v souladu s předpisy Turecka.

Evropský parlament vystavil zaměstnancům stopku na TikTok

Internet a PC

Zákazy se množí

Řada států již sáhla k regulaci nebo částečnému zákazu kvůli kybernetické hrozbě a některé země se obávají šíření jiných než oficiálních informací. TikTok rovněž pravidelně čelí obvinění z toho, že se na platformě objevuje množství dezinformačních videí, nebezpečných výzev a pornografických snímků.

Zákaz přístupu na aplikaci TikTok již vydaly pro své zaměstnance Evropská komise a Rada Evropské unie, nově také Evropský parlament. Stopku vystavila TikToku na zařízeních úředníků na konci února také Kanada. TikTok byl nedávno zakázán rovněž na vládních zařízeních ve Spojených státech, konkrétně na přístrojích využívaných na státní a federální úrovni.

„TikTok využívá 125 milionů občanů EU a potenciální zbavení přístupu k jejich účtům je sebezničujícím krokem, zejména v našem společném boji proti dezinformacím a když jsou tato opatření přijímána spíše na základě obav než na základě faktů,“ uvedla v prohlášení společnost ByteDance, která stojí za aplikací TikTok.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

USA, Evropa a nově i Kanada. Zákazy TikToku u zaměstnanců se množí

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám