Hlavní obsah

USA, Evropa a nově i Kanada. Zákazy TikToku u zaměstnanců se množí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Po vzoru USA a Evropy se rozhodla i Kanada vystavit stopku čínské sociální síti TikTok, od úterý 28. února ji tamní vláda začne blokovat na všech svých zařízeních. List National Post uvedl, že podobně jako v případě dřívějších zákazů v jiných státech exekutiva ospravedlňuje své nejnovější rozhodnutí obavami z možného úniku dat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„S účinností od 28. února bude aplikace TikTok odstraněna z mobilních vládních zařízení. Uživatelům těchto zařízení bude také v budoucnu zablokováno stahování aplikace,“ uvedla předsedkyně sekretariátu rady financí Mona Fortierová.

Podle listu National Post zdůraznila, že TikTok „přináší nepřijatelnou úroveň rizika pro soukromí a bezpečnost“.

„Rozhodnutí odstranit a zablokovat TikTok z vládních mobilních zařízení je přijímáno jako preventivní opatření, zejména s ohledem na obavy ohledně právního režimu, kterým se řídí informace shromažďované z mobilních zařízení, a je v souladu s přístupem našich mezinárodních partnerů. Na mobilním zařízení poskytují metody sběru dat TikToku značný přístup k obsahu telefonu,“ dodala.

Čínská sociální síť TikTok plánuje dvě nová datová centra v Evropě

Internet a PC

Stopka i na osobních zařízeních

Také Evropská komise (EK) vytáhla minulý týden do boje proti aplikaci TikTok. Nově tak pracovníci evropských institucí nesmějí čínskou aplikaci na oficiálních zařízeních používat.

„Vedení Evropské komise se rozhodlo pozastavit používání aplikace TikTok na unijních zařízeních v zájmu ochrany údajů EK,“ stojí v interním e-mailu pro zaměstnance, který citoval například i server Euractiv.

Ten zároveň zdůraznil, že zákaz se vztahuje také na osobní zařízení, která mají zaměstnanci registrová pro služby Evropské unie.

Zaměstnanci byli požádáni, aby tak učinili co nejdříve, nejpozději však do 15. března. Pro ty, kteří to nesplní ve stanovené lhůtě, již nebudou k dispozici podnikové aplikace, jako je e-mail Komise a Skype pro firmy.

Plány TikToku

Zákaz přitom přišel jen pár dní poté, co síť TikTok informovala, že vybuduje dvě nová datová centra v Evropě. Přiměl ji k tomu tlak regulačních orgánů, které se obávaly o bezpečnost dat uživatelů.

„Z rozhodnutí Evropské komise jsme zklamaní. Považujeme ho za zavádějící a založené na zásadních mylných představách. Kontaktovali jsme již pracovníky EK, abychom všechny informace uvedli na pravou míru a vysvětlili, jak chráníme data 125 milionů lidí v celé EU,“ uvedl mluvčí TikToku pro server Euractiv.

TikTok byl nedávno zakázán také na vládních zařízeních ve Spojených státech, a to konkrétně na přístrojích využívaných na státní a federální úrovni. IT služba tamní exekutivy toto rozhodnutí rovněž zdůvodnila obavou z možného úniku dat.

Evropská komise zakázala TikTok na oficiálních zařízeních

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám