Hlavní obsah

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aplikace TikTok byla opakovaně terčem kritiky za to, že na ni mladiství tráví neúměrně mnoho času. Vyslyšet nářky rodičů se nyní rozhodla čínská společnost ByteDance, která za touto aplikací stojí. Nově tak bude pro uživatele mladší 18 let automaticky nastaven denní 60minutový časový limit. Informoval o tom server BBC s tím, že omezení však půjde snadno obejít.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo aplikace TikTok.

Článek

TikTok je přitom nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale pochopitelně i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

USA, Evropa a nově i Kanada. Zákazy TikToku u zaměstnanců se množí

Internet a PC

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Přestože prim hrají krátká videa, celá řada uživatelů je schopna trávit na TikToku klidně i několik hodin denně. A to je přesně ten problém, který kritikům vadí.

Aby si mladiství uvědomili, že tráví sledováním videí neúměrně dlouhou dobu, po 60 minutách (v součtu za den) jim bude aplikace nově zablokována (po zbytek dne). Mladší 18 let navíc budou dostávat „týdenní upozornění s rekapitulací času stráveného u obrazovky“. Stát by se tak mělo během nadcházejících týdnů, kdy bude vydána aktualizace TikToku, jak upřesnil server BBC.

Kód pro odemčení

Jedním dechem je ale nutné dodat, že mladiství dostanou vlastí kód, díky kterému budou moci uzamčenou aplikaci opět odemknout. V nastavení navíc půjde hodinový limit zcela vypnout. V takovém případě se však po 100 minutách sledování videí zobrazí na telefonu výzva, aby si uživatelé nastavili vlastní časový limit.

Pokud budou chtít rodiče držet své neplnoleté ratolesti více zkrátka, budou moci díky párování zařízení v rámci rodiny nastavit omezení času na TikToku sami. Zároveň získají přístup k ovládacímu panelu s přehledem o používání aplikace.

Americké školy žalují Instagram a TikTok. Kvůli zdraví dětí

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám