Hlavní obsah

Evropská komise zakázala TikTok na oficiálních zařízeních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise (EK) zakázala čínskou sociální síť TikTok na oficiálních zařízeních, která používají její zaměstnanci, a to kvůli obavám z ochrany dat, řekl mluvčí EK agentuře AFP.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po vzoru Američanů vytáhla Evropská komise (EK) do boje proti aplikaci TikTok. Nově tak pracovníci evropských institucí nesmějí čínskou aplikaci na oficiálních zařízeních používat. EK rozhodnutí zdůvodňuje obavami o bezpečnost dat, uvedla agentura AFP.

„Vedení Evropské komise se rozhodlo pozastavit používání aplikace TikTok na unijních zařízeních v zájmu ochrany údajů EK,“ stojí v interním e-mailu pro zaměstnance, který citoval například i server Euractiv.

Ten zároveň zdůraznil, že zákaz se vztahuje také na osobní zařízení, které mají zaměstnanci registrové pro služby Evropské unie.

Čínská sociální síť TikTok plánuje dvě nová datová centra v Evropě

Internet a PC

Zaměstnanci byli požádáni, aby tak učinili co nejdříve, nejpozději však do 15. března. Pro ty, kteří nesplní ve stanovené lhůtě, již nebudou k dispozici podnikové aplikace, jako je e-mail Komise a Skype pro firmy.

Zákaz přitom přišel jen pár dní poté, co síť TikTok informovala, že vybuduje dvě nová datová centra v Evropě. Přiměl ji k tomu tlak regulačních orgánů, které se obávaly o bezpečnost dat uživatelů.

„Z rozhodnutí Evropské komise jsme zklamaní. Považujeme ho za zavádějící a založené na zásadních mylných představách. Kontaktovali jsme již pracovníky EK, abychom všechny informace uvedli na pravou míru a vysvětlili, jak chráníme data 125 milionů lidí v celé EU,“ uvedl mluvčí TikToku pro server Euractiv.

TikTok byl nedávno zakázán také na vládních zařízeních ve Spojených státech, a to konkrétně na přístrojích využívaných na státní a federální úrovni. IT služba tamní exekutivy toto rozhodnutí rovněž zdůvodnila obavou z možného úniku dat.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Anketa

Jakou sociální síť používáte?
Facebook
22,5 %
Twitter
5,3 %
TikTok
1,6 %
Instagram
6,1 %
Jinou
3 %
Kombinuji jich více
13,9 %
Žádnou
47,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4767 čtenářů.

Americké školy žalují Instagram a TikTok. Kvůli zdraví dětí

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám