Hlavní obsah

Evropský parlament vystavil zaměstnancům stopku na TikTok

Brusel

Evropský parlament se přidal k řadě dalších subjektů, které vystavily svým zaměstnancům stopku na čínskou aplikaci TikTok. A to kvůli možným bezpečnostním hrozbám. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný unijní činitel.

Foto: Kalaene Jens, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zákaz přístupu na aplikaci TikTok již vydaly pro své zaměstnance Evropská komise a Rada Evropské unie. Krok Evropského parlamentu jakožto jednoho ze sedmi orgánů EU je tedy v podstatě logickým krokem. Zákazy se množí v souvislosti s obavami, zda čínská vláda nemůže tuto aplikaci využívat ke sběru dat uživatelů nebo k prosazování svých zájmů.

Peking to ale pravidelně popírá, jak uvedla agentura Reuters. „TikTok využívá 125 milionů občanů EU a potenciální zbavení přístupu k jejich účtům je sebezničujícím krokem, zejména v našem společném boji proti dezinformacím a když jsou tato opatření přijímána spíše na základě obav než na základě faktů,“ uvedla v prohlášení společnost ByteDance, která stojí za aplikací TikTok.

Evropská komise zakázala TikTok na oficiálních zařízeních

Software

V případě Evropského parlamentu by měla platit stejná pravidla, jaká nastolila Evropská komise. Podle serveru Euractiv se zákaz vztahuje nejen na firemní zařízení, ale také na ta osobní, která mají zaměstnanci registrovaná pro služby Evropské unie.

Zaměstnanci byli požádáni, aby tak učinili co nejdříve, nejpozději však do 15. března. Pro ty, kteří to nesplní ve stanovené lhůtě, již nebudou k dispozici podnikové aplikace, jako je e-mail Komise a Skype pro firmy.

USA i Kanada

TikTok byl nedávno zakázán také na vládních zařízeních ve Spojených státech, a to konkrétně na přístrojích využívaných na státní a federální úrovni. IT služba tamní exekutivy toto rozhodnutí rovněž zdůvodnila obavou z možného úniku dat.

Stopku vystavila také Kanada. „S účinností od 28. února bude aplikace TikTok odstraněna z mobilních vládních zařízení. Uživatelům těchto zařízení bude také v budoucnu zablokováno stahování aplikace,“ uvedla předsedkyně sekretariátu rady financí Mona Fortierová.

Podle listu National Post zdůraznila, že TikTok „přináší nepřijatelnou úroveň rizika pro soukromí a bezpečnost“. Na mobilním zařízení poskytují metody sběru dat TikToku značný přístup k obsahu telefonu,“ dodala Fortierová.

USA, Evropa a nově i Kanada. Zákazy TikToku u zaměstnanců se množí

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám