Hlavní obsah

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilový průmysl, vesmírný program i sociální sítě. Na seznam oborů, ve kterých se americký vizionář Elon Musk aktivně angažuje, přibyla ve středu další položka – umělá inteligence (AI). Jeden z nejbohatších lidí planety v noci ze středy na čtvrtek odhalil svůj očekávaný projekt xAI.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk v minulosti prohlásil již několikrát, že chce začít pracovat na vlastní umělé inteligenci, která by konkurovala fenoménu ChatGPT od startupu OpenAI. Reálné kroky ale podnikl až nyní.

Zakladatel automobilové společnosti Tesla a kosmické firmy SpaceX přilákal k projektu xAI hned několik inženýrů, kteří doposud získávali zkušenosti v oboru umělé inteligence v předních amerických technologických společnostech.

Tým xAI tvoří podle oficiálních webových stránek 12 lidí včetně Muska. Patří do něj například Igor Babuschkin, bývalý inženýr společnosti DeepMind, Tony Wu a Christian Szegedy, kteří pracovali v Googlu, a Greg Yang, který působil v Microsoftu.

„Informuji o založení xAI, abychom mohli lépe porozumět realitě,“ představil Musk svůj nový projekt na sociální síti Twitter, která mu také od loňského podzimu patří.

Na webových stránkách projektu Musk slibuje, že bližší informace se uživatelé dozvědí co nevidět. Už v pátek se totiž budou moci prostřednictvím služby Twitter Spaces seznámit s týmem nového startupu a pokládat celému týmu jakékoliv otázky.

Zda se debaty zúčastní i samotný Musk, který se pasoval na šéfa celého projektu, zatím není jasné.

Jasné není ani to, kdy si bude široká veřejnost moci novou umělou inteligenci od Muska vyzkoušet.

Technologičtí giganti svádí boj o umělou inteligenci

Internet a PC

Musk chtěl zastavit vývoj AI

Agentura Reuters připomněla, že v roce 2015 se Musk podílel na založení společnosti OpenAI, později ale ze správní rady organizace odešel.

Letos v dubnu se navíc připojil k výzvě stovky akademiků, expertů a podnikatelů, kteří požadovali nejméně půlroční pozastavení vývoje nových modelů umělé inteligence kvůli „hlubokým rizikům pro společnost a lidstvo“.

Vývojáři by podle signatářů výzvy měli pauzu využít „ke společné práci na bezpečnostních pravidlech a k usilovné spolupráci se zákonodárci na regulaci odvětví AI“.

V květnovém rozhovoru pro Fox News Musk opět varoval před nebezpečím umělé inteligence. „AI je nebezpečnější než špatně řízená konstrukce letadel, výrobní údržba nebo špatná výroba automobilů,“ varoval Musk s tím, že umělá inteligence má „potenciál civilizační destrukce“.

Navzdory kritice ale tehdy připustil, že chce sám vtrhnout na trh s umělou inteligencí. „Začnu s něčím, čemu říkám TruthGPT. Je to umělá inteligence hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit povahu vesmíru,“ neskrýval tehdy své nadšení Musk v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem z Fox News.

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

Sázka na bezpečnost

„Myslím si, že tohle by mohla být nejlepší cesta k bezpečí. Myslím to tak, že v případě AI starající se o pochopení vesmíru je nepravděpodobné, že by zničila lidi, protože jsme zajímavou součástí vesmíru,“ doplnil.

Musk v rozhovoru nešetřil kritikou vůči společnosti OpenAI. Chatbot ChatGPT je podle Muska „trénovaný ve lhaní“. OpenAI se prý stala „uzavřeným zdrojem“, ze start-upu přerostla v ziskovou organizaci úzce spojenou s Microsoftem. Navíc obvinil spoluzakladatele Googlu Larryho Pagea, že „nebere bezpečnost umělé inteligence vážně“.

Musk v březnu zaregistroval v Nevadě firmu s názvem X.AI. Současný šéf Twitteru je nyní jediným ředitelem a Jared Birchall, generální ředitel Muskovy rodinné kanceláře, je sekretářem. Musk nyní láká specialisty na umělou inteligenci z Googlu, aby mu pomohli s rozvojem TruthGPT.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Nenaleťte podvodníkům. Falešné weby s ChatGPT se šíří jako lavina

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám