Hlavní obsah

Umělá inteligence usnadňuje lidem nákupy. I vaření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence pomalu proniká i do běžných prodejen a obchodů. Francouzský maloobchodní řetězec Carrefour například tento měsíc spustil chatovacího robota, který lidem pomůže s nákupy. Dokonce za ně zvládne i sestavit nákupní seznamy nebo automaticky vybrat potraviny podle zvolených kuchyňských receptů.

Foto: repro carrefour.fr

Chatbot nese jméno Hopla

Článek

Chatovací roboti využívající systémy umělé inteligence jsou samozřejmě velmi sofistikované programy, a tak není překvapením, že se Carrefour do jejich vývoje nepouští. Místo toho tento maloobchodní řetězec navázal spolupráci se start-upem OpenAI, který stojí za chatbotem ChatGPT.

Nese ovšem jméno Hopla. Carrefour se tak snaží dát jasně najevo, že upravená verze se od původního systému ChatGPT značně liší. Chatovací robot byl upraven tak, aby sloužil výhradně pro potřeby zákazníků obchodu.

„Jsme první ve Francii, kdo používá tuto technologii,“ neskrýval své nadšení generální ředitel Carrefouru Alexandre Bompard.

Úředníky v Tokiu nahradí umělá inteligence

Software

Omezené možnosti otázek

Hopla je pro zákazníky k dispozici přímo na francouzských stránkách Carrefouru, jak upozornil francouzský deník Le Figaro. V případě, kdy člověk nemá čas nebo inspiraci na sepsání nákupního seznamu a výběr jídla, bude mu pomocí tohoto sofistikovaného systému poskytnuta pomocná ruka.

Stačí zahájit konverzaci s tímto inteligentním robotickým asistentem a on okamžitě sestaví nákupní seznam, nabídne recept na vaření a dokonce naplní nákupní košík. Specifikovat přitom zákazníci mohou, na co mají chuť a jak vysoký mají rozpočet.

ChatGPT vám odpoví prakticky na jakoukoliv otázku a je jedno, zda s ním chcete řešit vznik vesmíru, nebo současnou politickou situaci. Právě v tom je ale chatbot Hopla omezen, zákazníci s ním mohou řešit pouze otázky týkající se nákupů a jídla.

Pokud se ho pokusí zeptat na něco jiného, stoicky jim Hopla pouze napíše: „Nejsem oprávněn odpovídat.“

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Nenaleťte podvodníkům. Falešné weby s ChatGPT se šíří jako lavina

Bezpečnost

Reklama

Související články

Jak umělá inteligence změní pracovní den

Umělá inteligence (AI) je tu s námi už léta, ale málokdy se o ní mluvilo tak často jako nyní. Spuštění aplikace ChatGPT společnosti OpenAI ji vystřelilo do...

Výběr článků

Načítám