Hlavní obsah

Technologičtí giganti svádí boj o umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence je fenoménem dnešní doby. Technologičtí giganti počítačového světa se tak logicky předhánějí, kdo ukousne z rozvíjejícího se trhu více. Microsoft a Google už boj svádějí, přidat se chystá Apple.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo společnosti Apple (ilustrační foto)

Článek

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates nedávno na svém blogu publikoval článek, ve kterém tvrdí, že nastal věk umělé inteligence. Podle něj bude umělá inteligence používána k řešení největších problémů světa, včetně nerovností, nemocí a globální změny klimatu.

Umělá inteligence se dostala v posledních měsících do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Za tímto chatovacím robotem stojí start-up OpenAI, který financuje právě společnost Microsoft.

Pauza ve vývoji umělé inteligence? To problémy nevyřeší, míní Bill Gates

Software
Foto: Charles Platiau, Reuters

Bill Gates

Tento systém dokáže s využitím umělé inteligence generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat přesnější a užitečnější odpovědi. V podstatě připravuje půdu pro šíření technologií, které budou napodobovat lidi.

Bard nefunguje všude

Konkurovat ChatGPT chce Google s vlastním systémem Bard, který byl představen v únoru – právě v době, kdy se vzrůstajícímu zájmu těšilo řešení od OpenAI. Mezi oběma podniky se tak rozpoutal závod o to, který z nich zpřístupní umělou inteligenci více uživatelům.

Rozhraní Barda tvoří webová stránka oddělená od vyhledávače Google s prostorem, kam uživatel může zadat otázku. „Z testování Barda jsme se hodně naučili a dalším důležitým krokem k jeho vylepšení je získat zpětnou vazbu od více lidí,“ napsali podle Yahoo News viceprezidenti Googlu Sissie Hsiaová a Eli Collins.

Je ale zřejmé, že Google ještě není tak daleko jako ChatGPT. Už jen kvůli tomu, že Bard zatím umí jen pár jazyků a využívat jej je možné pouze na vybraných trzích. Proti tomu systém od OpenAI s uživatelem mluví velmi obstojně česky. Google nicméně svého chatbota neustále vylepšuje, nové funkce dostane ještě letos.

Bard vychází z jazykového modelu LaMDA, který Google navrhl pro generování chatbotů. Kalifornská společnost jej představila v roce 2021. OpenAI přitom vzniklo už v roce 2015.

Bard je odpovědí Googlu na ChatGPT. Češi mají ale zatím smůlu

Internet a PC

Musk sází na pravdu

Mezitím se snaží uzmout co největší část trhu i další společnosti. Vlastní textový generátor už provozuje společnost Anthropic, populární generátor obrazových materiálů pak zase Stability AI (Stable Diffusion). Na trh se navíc chystají vstoupit i další zvučná jména.

Americký miliardář Elon Musk, který se mimochodem také podílel na založení OpenAI, minulý měsíc odhalil plány na umělou inteligenci TruthGPT. „Je to umělá inteligence hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit povahu vesmíru,“ neskrýval své nadšení Musk v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem z televize Fox News.

Musk v rozhovoru nešetřil kritikou vůči společnosti OpenAI. Chatbot ChatGPT je podle něj „trénovaný ve lhaní“. OpenAI se prý stala „uzavřeným zdrojem“, ze start-upu přerostla v ziskovou organizaci úzce spojenou s Microsoftem. Navíc obvinil spoluzakladatele Googlu Larryho Pagea, že „nebere bezpečnost umělé inteligence vážně“.

Minulý týden informoval deník The Wall Street Journal, že vlastního chatovacího robota chystá také společnost Apple. Podnik o tom údajně informoval v interních dokumentech, ve kterých zakazoval používání konkurenčních řešení svým zaměstnancům kvůli obavám z úniku dat. Oficiálně ale zástupci amerického technologického giganta ještě nic neprozradili.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

TruthGPT půjde proti Microsoftu i Googlu. Musk buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Účetní i hry

Zaujmout se snaží také český start-up Digitoo, který se snaží nahradit chybějící účetní umělou inteligencí. „Jedná se o umělou inteligenci, která dokáže číst text na faktuře a podle toho přiřadit správné kódy k dané faktuře i položkám,“ vysvětlila zakladatelka start-upu Karin Fuentesová s tím, že současné řešení zvládne fakturu zpracovat za pár vteřin.

Umělou inteligencí se zabývá také již několik let společnost Nvidia. U nejnovějších grafik řady GeForce RTX 40, které jsou dostupné ve stolních PC i noteboocích, je přitom technologie DLSS (Deep Learning Super Sampling) k dispozici již ve třetí verzi.

DLSS dokáže analyzovat sekvenční snímky a pohybová data pomocí umělé inteligence a strojového učení tak, aby zvýšila grafický výkon využitím dedikovaných jader Tensor. Technologie DLSS tedy v podstatě využívá sílu neuronových sítí se strojovým učením a tím zvyšuje snímkovou frekvenci. Výsledkem jsou v praxi ostré snímky a plynulejší obraz v podporovaných hrách.

Aktuální situace na trhu s umělou inteligencí tak připomíná závody, jako když světové mocnosti spolu v minulém století zápolily v dobývání vesmíru.

DLSS 3 v akciVideo: archív výrobce

Anketa

Vyzkoušeli jste si už nějaký on-line systém umělé inteligence?
Ano, používám AI pravidelně.
41,1 %
Ano, ale zatím jen párkrát.
33,1 %
Ne, ale uvažuji o tom.
14,5 %
Ne, nezajímá mě to.
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Kyberzločinci vydělávají na ChatGPT, obchodují s prémiovými účty

Bezpečnost

Reklama

Související články

Umělá inteligence umožní čtení myšlenek

Výzkumníci z Texaské univerzity vyvinuli unikátní dekodér pro lidi, kteří se nemohou vyjádřit slovně. Tento vynález umožňuje pomocí umělé inteligence číst...

Výběr článků

Načítám