Hlavní obsah

Nenaleťte podvodníkům. Falešné weby s ChatGPT se šíří jako lavina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ChatGPT je fenoménem dnešní doby. Vědomi jsou si toho ale také kyberzločinci, kteří oficiální webové stránky s umělou inteligencí imitují. Snaží se tak šířit škodlivé kódy a vylákat z uživatelů citlivé informace. Upozornila na to kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

„Identifikovali jsme řadu kampaní, které napodobují webové stránky ChatGPT. Snaží se uživatele přimět ke stažení škodlivých souborů nebo k poskytnutí citlivých informací,“ podotkl Pavel Krejčí, Security Engineer z Check Pointu.

Oficiální web, kde lidé mohou zdarma komunikovat s umělou inteligencí, je dostupný na adrese chat.openai.com. Bezpečnostní experti zachytili falešné domény chat-gpt-pc.online, chatgpt4beta.com či například chat-gpt-for-windows.com.

Všechny zmiňované falešné stránky jsou už nyní vyřazeny z provozu. Není ale vyloučeno, že kyberzločinci založí nové weby, kde budou zkoušet stejnou taktiku.

Umělá inteligence může vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Software

Každá 25. doména je škodlivá

Od začátku roku 2023 do konce dubna byla z 13 296 nově vytvořených domén souvisejících s ChatGPT nebo OpenAI každá 25. doména škodlivá nebo potenciálně škodlivá. „Počet podobných podvodů v posledních měsících roste. Vidíme desítky tisíc pokusů o přístup na škodlivé webové stránky napodobující ChatGPT,“ varoval Krejčí.

Falešné stránky imitující ChatGPT jsou šířeny prostřednictvím nevyžádaných e-mailů i nejrůznějších reklam, například na sociálních sítích. Jakmile oběť klikne na škodlivé odkazy, je přesměrována na podvodný web, kde čelí dalším rizikům a hrozbám.

Nejčastěji se snaží z důvěřivců kyberzločinci získat důvěrné informace, klidně i přístupová hesla k e-mailu apod.

Jde i o peníze

Vylákat se ale vykutálení podvodníci mohou snažit z důvěřivců také peníze. Webovou aplikaci sice nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného.

Předplatné ChatGPT Plus vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 440 Kč. Uživatelům tak vlastně ani nemusí přijít divné, když na falešných stránkách zadají svoji platební kartu i s bezpečnostním kódem pro ověření.

Zaznamenány byly ale také případy, kdy se prostřednictvím falešných webů šířily škodlivé kódy.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Jak umělá inteligence změní pracovní den

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám