Hlavní obsah

Číňané rozpoutali v Montaně právní bitvu. Kvůli zákazu TikToku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Missoula

Středem pozornosti se stala minulý týden Montana, jako první americký stát totiž zavádí úplný zákaz čínské aplikace TikTok – nejen pro úředníky, ale pro všechny uživatele. Čínská společnost ByteDance, která zmiňovanou aplikaci vlastní, si to ale nechce nechat líbit. Proto se obrátila na soud.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

Zákaz TikToku kvůli obavám z úniku dat vydala už téměř polovina z 50 amerických států. Prakticky ve všech se to ale týká pouze používání čínské aplikace na zařízeních vlastněných vládou.

Montana šla ještě dál, zákaz vydala pro všechny uživatele, což minulou středu stvrdil svým podpisem tamní guvernér Greg Gianforte. Omezení používání TikToku by ve státě, který má 1,1 milionu obyvatel, mělo platit od příštího roku.

Nová legislativa explicitně zakazuje stahování aplikace TikTok v Montaně a bude pokutovat jakékoliv obchody s aplikacemi nebo samotný TikTok, pokud by ji nabízely v tomto státě. Výše pokuty byla stanovena na 10 000 dolarů (218 000 Kč) denně za každý případ, kdy by subjekt nabídl uživatelům přístup k této aplikaci, informovala agentura Reuters.

Montana zakázala TikTok všem, čeká se soudní dohra

Software

V rozporu s ústavou

Právě to ale nechce společnost ByteDance dopustit. „Tato legislativa je v rozporu s prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu,“ stojí v prohlášení společnosti ByteDance, která tento týden představila plán „na ochranu amerických uživatelů“.

K federálnímu soudu ve městě Missoula podali v pondělí podle agentury Reuters žalobu, prostřednictvím které se snaží zákaz zneplatnit jako protiústavní ještě dříve, než začne platit. Společnost v žalobě mimo jiné uvádí, že Montana podobně jako jakýkoliv jiný americký stát „nemá vůbec pravomoc přijímat rozhodnutí v otázkách národní bezpečnosti“.

Zástupci čínské společnosti opětovně zdůraznili, že data z TikToku nebyla nikdy sdílena s čínskou vládou, na čemž se nic nezmění ani v budoucnu. Právě to je hlavní důvod, proč řada států začala úředníkům používání TikToku zakazovat. Poukazují přitom na zákony, podle nichž musí čínské firmy sdílet data s vládou pro účely, které vláda označí za klíčové pro národní bezpečnost.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti v Montaně Emily Flowerová podle listu The New York Times pouze stoicky reagovala, že „resort žalobu očekával a je připraven jí čelit“.

Rakousko si došláplo na TikTok. Státním zaměstnancům aplikaci zakázalo

Software

Boj o budoucnost v USA

Právě to, jak soud ve městě Missoula rozhodne, bude pro budoucnost TikToku v USA klíčové. Pokud by totiž společnost ByteDance spor prohrála, riskovala by podobné zákazy i v dalších amerických státech, kde jsou nyní v používání aplikace omezováni v podstatě jen státní zaměstnanci.

Gianforte už minulý týden zdůraznil, že tento zákon podporuje „naši společnou prioritu - ochranu obyvatel Montany před dohledem čínské komunistické strany“. Kromě toho svým podpisem také zakázal používání jakýchkoliv sociálních sítí, které shromažďují nebo poskytují osobní údaje „zahraničním nepřátelům“ na vládních zařízeních.

Restrikce vadí i menším americkým podnikům, jak uvedl server BBC. Jejich majitelé totiž využívají TikTok k oslovování svých zákazníků. Na trhu podle nich není v současnosti aplikace se zaměřením na krátká videa, která by měla v populaci takový zásah jako TikTok.

Používání aplikace TikTok na vládních zařízeních už se rozhodly zakázat všechny státy takzvané aliance Five Eyes, která sdružuje rozvědky USA, Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Obdobný krok ohlásily Belgie, Francie i Evropská komise.

TikTok zakázaly už všechny státy aliance Five Eyes

Software

Stopka v Česku

Obdobný krok udělala i česká ministerstva. Na začátku března český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským programem.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedávají jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mne to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Zakažte TikTok, burcuje polská rada pro digitalizaci

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám