Hlavní obsah

Montana zakázala TikTok všem, čeká se soudní dohra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helena

Středem pozornosti se stala tento týden Montana, jako první americký stát totiž zavádí úplný zákaz čínské aplikace TikTok – nejen pro úředníky, ale pro všechny uživatele. Montana se tak stane prvním americkým státem, který přistoupí k takto přísným represím kvůli obavám o bezpečnost dat uživatelů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

Zákonodárci v Montaně, která má 1,1 milionu obyvatel, schválili zákaz této populární čínské sociální sítě s krátkými videi již v dubnu. Nyní jej podepsal guvernér Greg Gianforte. Účinnost nového zákazu má vstoupit v platnost od příštího roku.

Legislativa explicitně zakazuje stahování aplikace TikTok v Montaně a bude pokutovat jakékoliv obchody s aplikacemi nebo samotný TikTok, pokud by ji nabízely v tomto státě. Výše pokuty byla stanovena na 10 000 dolarů (218 000 Kč) denně za každý případ, kdy by subjekt nabídl uživatelům přístup k této aplikaci, informovala agentura Reuters.

Je však nutné upozornit, že pokuta se nevztahuje na samotné uživatele TikToku. Pokud se jim podaří aplikaci nějakým způsobem získat, nikdo je pokutovat nebude. Restrikce jsou tedy namířeny výhradně na obchody s aplikacemi.

Na Facebook a TikTok jen s občankou. Vietnam zakročí proti anonymním účtům

Internet a PC

Žádná data „zahraničním nepřátelům“

Gianforte zdůraznil, že tento zákon podporuje „naši společnou prioritu - ochranu obyvatel Montany před dohledem čínské komunistické strany“. Kromě toho svým podpisem také zakázal používání jakýchkoliv sociálních sítí, které shromažďují nebo poskytují osobní údaje „zahraničním nepřátelům“ na vládních zařízeních.

Očekává se, že přijetím zákona celý příběh rozhodně neskončí. Zákazem se totiž patrně bude zabývat i tamní soud, zástupci TikToku totiž restrikce označili za porušení americké ústavy. „Tato legislativa je v rozporu s prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu,“ stojí v prohlášení společnosti ByteDance, která TikTok vlastní.

Čínská síť má údajně už plán „na ochranu amerických uživatelů“, její představitelé se otevřeně zavázali proti zákazu bojovat.

Restrikce vadí i menším americkým podnikům, jak uvedl server BBC. Jejich majitelé totiž využívají TikTok k oslovování svých zákazníků. Na trhu podle nich není v současnosti aplikace se zaměřením na krátká videa, která by měla v populaci takový zásah jako TikTok.

Používání aplikace TikTok na vládních zařízeních už se rozhodly zakázat všechny státy takzvané aliance Five Eyes, která sdružuje rozvědky USA, Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Obdobný krok ohlásily Belgie, Francie i Evropská komise.

TikTok zakázaly už všechny státy aliance Five Eyes

Software

Stopka v Česku

Obdobný krok udělala i česká ministerstva. Na začátku března český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským programem.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedávají jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mne to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Zakažte TikTok, burcuje polská rada pro digitalizaci

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám