Hlavní obsah

Na Facebook a TikTok jen s občankou. Vietnam zakročí proti anonymním účtům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamská vláda se chystá zakročit proti podvodům na sociálních sítích. Zamezit jim chce tak, že bude po uživatelích vyžadovat, aby se registrovali a prokázali svou totožnost. Toto opatření bude platit pro uživatele nejen domácích sociálních sítí, ale i zahraničních platforem a má být zavedeno ještě v průběhu letošního roku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

TikTok a Facebook

Článek

Vietnamský telekomunikační zákon bude tedy v nadcházejících měsících upraven tak, aby umožňoval identifikovat a sledovat anonymní účty na sociálních sítích. S trochou nadsázky se dá říci, že na populární sítě, jako je Facebook či TikTok, se tak lidé dostanou jen s občankou.

V případě, že policie bude mít nějaké podezření z nezákonné činnosti, mohou být účty uživatelů blokovány. Orgány činné v trestním řízení navíc budou mít přístup ke všem datům, která by mohla pomoci při identifikaci pachatelů, poznamenal server The Register.

Zablokujeme přístup na Facebook, pohrozil Vietnam

Internet a PC

Nařízení se bude vztahovat na jednotlivce i organizace, ačkoli ne všichni poskytovatelé ve Vietnamu v současné době nabízejí ověření totožnosti. Podrobnosti o nařízení zatím nebyly zveřejněny, čeká se ještě na schválení zákonodárci.

Mělo by jít nicméně jen o formalitu, neboť Vietnam již v minulosti zavedl několik podobných opatření ke snížení kriminality na síti.

Nová pravidla pro provozovatele sociálních sítí

Zahraničním poskytovatelům sociálních sítí například bylo nařízeno, že musí zřídit svá zastoupení přímo ve Vietnamu a zároveň ukládat data tamních uživatelů přímo na serverech v zemi.

V minulosti se Vietnam snažil zajistit větší kontrolu nad sociálními sítěmi prostřednictvím nařízení, podle kterého musely platformy odstranit falešné zprávy či dezinformace do 24 hodin od upozornění, připomněla agentura Reuters.

Vietnamské úřady se snaží bojovat proti šíření dezinformací a pomáhat orgánům činným v trestním řízení vypátrat pachatele. Nová opatření by měla pomoci zajistit, že všichni uživatelé sociálních sítí v zemi budou mít ověřenou totožnost, což by mělo podle tamních úřadů vést ke zvýšení bezpečnosti a omezení nelegální činnosti na internetu.

Popularita sociálních sítí je ve Vietnamu na vzestupu. Země s téměř 100 miliony obyvatel je pro zahraniční poskytovatele stále velmi atraktivním místem k podnikání, a to i navzdory výše zmiňovaným opatřením.

Čím nahradit Instagram, Facebook či Twitter? Tohle jsou nejlepší alternativy

Testy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám