Hlavní obsah

TikTok zakázaly už všechny státy aliance Five Eyes

V úterý oznámila australská vláda své rozhodnutí zakázat aplikaci TikTok na všech svých vládních zařízeních kvůli obavám o bezpečnost. Nově je tak čínská aplikace vlastněná společností ByteDance na černé listině všech států aliance Five Eyes.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters bylo rozhodnutí Austrálie motivováno obavami, že aplikaci by mohla Čína použít k získávání dat o uživatelích za účelem prosazování svých politických cílů.

Australský generální prokurátor Mark Dreyfus uvedl, že zákaz vstoupí v platnost „co nejdříve“. Toto omezení může zhoršit napětí v diplomatických vztazích mezi Austrálií a Čínou.

Nejen TikTok. Francie zakázala úředníkům také Instagram a Netflix

Software

TikTok vyjádřil své zklamání nad rozhodnutím Austrálie a označil ho za politicky motivované. Představitel aplikace pro Austrálii a Nový Zéland Lee Hunter uvedl: „Není žádný důkaz toho, že by TikTok představoval bezpečnostní hrozbu pro Austrálii. Nemělo by s ním být zacházeno jinak než s ostatními sociálními sítěmi.“

Kromě Austrálie se rozhodly zakázat používání aplikace TikTok na svých vládních zařízeních také další členské státy aliance Five Eyes, která sdružuje rozvědky USA, Velké Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Stejný krok ohlásily také Belgie, Francie a Evropská komise.

Stopka v Česku

Obdobný krok udělala i česká ministerstva. Na začátku března český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským programem.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedávají jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mne to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Majiteli TikToku rostou tržby. Kritika ale sílí

Software

Reklama

Související témata:

Související články

TikToku hrozí v USA plošný zákaz

TikTok již dostal v USA stopku na vládních zařízeních, ve vzduchu ale visí také plošný zákaz i pro běžné uživatele. Zvrátit se to nyní snaží ředitel této...

Po vládě zakázal TikTok i britský parlament

Britský parlament se inspiroval omezeními, které v minulém týdnu zavedla tamní vláda. Nově tak jeho pracovníci již nesmějí používat čínskou aplikaci TikTok....

Výběr článků

Načítám