Hlavní obsah

Zakažte TikTok, burcuje polská rada pro digitalizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Rada pro digitalizaci – poradní orgán polské vlády – doporučila v tomto týdnu zakázat používání aplikace TikTok pro sdílení videí na služebních telefonech členů vlády, zákonodárců, zaměstnanců vládních institucí a veřejné správy. Upozornila na to agentura Reuters, která zároveň připomněla, že zákazy se množí napříč Evropou i Severní Amerikou.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Polské doporučení je založeno na obavách, že čínské technologické firmy, jako je ByteDance – provozovatel TikToku –, mohou podporovat čínské úřady a výzvědné služby při shromažďování obrovského množství dat po celém světě, zejména pro politické účely.

„Rada pro digitalizaci vyjadřuje kladné stanovisko k příkazu úředníkům veřejné správy a zaměstnancům k odstranění čínské aplikace TikTok,“ citovala vyjádření rady agentura Reuters.

Zákaz by se přitom podobně jako v dalších evropských zemích neměl týkat pouze služebních telefonů, ale také soukromých zařízení, která jsou používána pro služební účely.

Nejen TikTok. Francie zakázala úředníkům také Instagram a Netflix

Software

Na mušce jsou i další čínské podniky

Rada pro digitalizaci také doporučila zkontrolovat systémy, které jsou klíčové pro fungování státu, a zjistit, zda jsou v nich používány technologie od dodavatelů s vysokým rizikem, jako jsou například čínské firmy Huawei, ZTE, OnePlus, Realme a Xiaomi. Tyto společnosti jsou pod drobnohledem kvůli obavám, že mohou poskytovat čínským úřadům přístup k důvěrným informacím.

Firma Huawei se pokusila zareagovat na zprávu polské rady pro digitalizaci tím, že zaslala dopis jednotlivým členům rady a vyzvala je, aby neporušovali osobní práva lidí v Polsku, což podle zástupců čínské společnosti zavedením zákazu hrozí.

Zároveň firma Huawei požadovala, aby rada odstranila informace, které tvrdily, že firma podporuje čínské úřady a výzvědné služby při shromažďování dat, a také informace o expanzi čínských technologických firem v Polsku.

Slovenský parlament zablokoval TikTok

Software

Zákazy se množí

Kvůli obavám, že by TikTok mohl předávat informace čínské vládě, zakázaly používání této aplikace na služebních mobilech státní úřady v Severní Americe a Evropě.

Obdobný krok udělala i česká ministerstva. Na začátku března český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským programem.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Jsme přesvědčeni, že zákazy byly založeny na mylných představách a jsou motivovány širší geopolitikou.
mluvčí TikToku

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedávají jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti.

„Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mne to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, ale všechna obvinění opakovaně odmítá. „Jsme přesvědčeni, že zákazy byly založeny na mylných představách a jsou motivovány širší geopolitikou, v níž TikTok ani naše miliony uživatelů nehrají žádnou roli,“ reagoval mluvčí TikToku.

TikTok prý zvažuje oddělení od mateřské firmy ByteDance. Kvůli restrikcím

Software

Reklama

Související články

Po vládě zakázal TikTok i britský parlament

Britský parlament se inspiroval omezeními, které v minulém týdnu zavedla tamní vláda. Nově tak jeho pracovníci již nesmějí používat čínskou aplikaci TikTok....

Výběr článků

Načítám