Hlavní obsah

Šikovné vychytávky pro herní nadšence

K hraní her v dnešní době nestačí jen výkonný počítač nebo nejnovější televizní konzole. K nejlepším možným výsledkům hráčům v jednotlivých titulech pomáhají také šikovné vychytávky, se kterými se dnes blíže seznámíme.

Foto: archív výrobce

SPC Gear SM950

Článek

Nabídka her je opravdu široká a uživatelé mohou vybírat bez nadsázky z desítek tisíc nejrůznějších titulů. Hrát je přitom možné nejen na klasických počítačích, noteboocích, ale také na televizních konzolích, tabletech a samozřejmě i chytrých telefonech.

My se dnes zaměříme na náčiní, které poslouží náruživým hráčům především u stolních počítačů a notebooků. Na první pohled se to nemusí sice zdát, ale v akčních a závodních titulech, kde rozhodují o výsledku milisekundy, dávají například preciznější myši a klávesnice velkou konkurenční výhodu.

To samé platí o zvukovém doprovodu. S kvalitními sluchátky uslyšíte nepřítele, i když se bude plížit za vámi, a snáze se tak budete bránit.

Počítače a notebooky je možné zrychlit i zadarmo

Software

Populární herní videa

O tom, jak kvalitnější periferie pomáhají zdolávat silné soupeře, se může kdokoliv přesvědčit v herních videích na YouTube a dalších podobných platformách, jejichž popularita neustále roste. Pokud vás již nebaví takový obsah pouze konzumovat, můžete jej zkusit také vytvářet –⁠ a svou herní zálibu proměnit na zdroj příjmů.

Natočit video v obstojné kvalitě dovede každý druhý chytrý telefon, který je v dnešní době zpravidla již samozřejmostí nejen pro mladistvé. Natočené video je pak možné po přihlášení nahrát na YouTube, Vimeo či jinou podobnou platformu. Pokud bude dostatečně úspěšné a získáte dostatek diváků, poskytovatelé služby se s vámi postupně začnou dělit o provizi. Peníze mohou tvůrcům obsahu poslat také fanoušci z vděčnosti.

Zkušenosti nicméně dokazují, že udělat kvalitní video není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Úspěch se zpravidla dostaví až po delší době, a to ještě v případě, kdy natáčíte zajímavý obsah pravidelně.

Kdo chce dosáhnout lepších výsledků a více kliků u jednotlivých videí, neobejde se bez kvalitnější výbavy. K mobilu je například možné pořídit stativ, abyste záběry měli vždy ve správné rovině. Vhod přijdou také externí mikrofony, které nabízejí výrazně vyšší kvalitu než ty integrované. S takovým příslušenstvím je možné bez nadsázky proměnit smartphone ve špičkovou kameru.

Některé příslušenství stojí pár korun, což je i příklad nejlevnějších stativů. Za pokročilejší výbavu si ale výrobci naúčtují i několik tisíc korun.

Aerox, Apex a Arctis. Testujeme herní náčiní od SteelSeries

Testy

Streamování je náročnější

Videa je tedy možné natáčet a následně nahrávat na internet, zajímavější volbou pro celou řadu jedinců může být streamování. Při něm je video okamžitě publikováno v on-line světě, divák tedy před obrazovkou přesně vidí to, co se odehrává v danou dobu před kamerou nebo na obrazovce tvůrce.

Patrně nejpopulárnější jsou v poslední době streamy nejrůznějších her. Člověk tedy ostatním ukazuje, jak postupně prochází úrovněmi nějaké hry, a přitom celý postup komentuje. Taková streamovaná videa mívají i tisíce diváků každý den, ti úspěšnější mohou mít i desetitisíce sledujících.

Ke streamování je nicméně potřeba již sofistikovanější výbava. Cena výbavy profesionálního streamera se tedy může bez problémů vyšplhat i na několik stovek tisíc korun. Základní sady se nicméně dají pořídit už za méně než 10 000 Kč.

Na práci i zábavu. Rozvádíme bezdrátový internet do celého domu

Testy

SteelSeries Apex 3 TKL: na velikosti záleží

SteelSeries Apex 3 TKL zaujme už na první pohled. Mechanická klávesnice s cenovkou pohybující se těsně pod hranicí jednoho tisíce korun je totiž sympatická svými proporcemi. Díky absenci numerického bloku totiž na stole nezabírá tolik místa. Při hraní, kdy druhou rukou držíte myš, navíc díky tomu sedíte daleko přirozeněji –⁠ ruce jsou blíže sobě.

Tento konkrétní model má velmi tiché spínače Whisper Quiet, se kterými nerušíte zbytečně další jedince v domácnosti. Výrobce slibuje navíc velmi vysokou odolnost, více než 20 milionů stisků. To by mělo v praxi bohatě stačit i jedincům, kteří se hraní věnují profesionálněji.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Apex 3 TKL

Na rozdíl od levných membránových modelů je testovaný kousek přesnější a rychlejší. Díky krytí IP32 totiž nehrozí, že by se klávesnice poškodila nešikovným rozlitím nápoje či usazovaným prachem. Za samozřejmost lze považovat také RGB osvětlení PrismSync s osmi zónami a 16,8 miliony podporovaných barev.

Když se zrovna neoddáváte herním radovánkám, potěší pak ovládací prvky multimédií v horní části. Konkrétně zde kromě funkčních kláves naleznete klikací kovový váleček a klávesy pro ovládání médií umožňující úpravu hlasitosti a nastavení za chodu – jediným stisknutím tlačítka.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: některým uživatelům bude chybět numerický blok
  • Cena: 990 Kč

SPC Gear SM950: zrozen pro streamování

Pod značkou SPC Gear SM950 je možné zakoupit na tuzemském trhu celou řadu herního náčiní –⁠ myši, klávesnice, sluchátka, ale dokonce i herní stoly a židle. Prakticky všechny se vyznačují zajímavým poměrem cena/výkon, neboť nabízejí při atraktivnější cenovce parametry, na které jsem zvyklí až u dražších konkurentů.

Platí to také o náčiní pro streamery, které v portfoliu tohoto výrobce nalezneme také. Řeč je například o mikrofonu SPC Gear SM950, jež byl navržen speciálně pro hráče, youtubery a tvůrce obsahu. Svou kvalitou a množstvím dodávaného příslušenství se může měřit i s dražšími konkurenty.

Foto: archív výrobce

SPC Gear SM950

V balení například naleznete stojan s nastavitelným ramenem, který snadno přiděláte k jakémukoliv stolu a nastavíte mikrofon před vás tak, jak zrovna potřebujete. SPC Gear SM950 je navíc velmi lehký, takže se s ním snadno manipuluje a není problém jej přenášet.

Frekvenční rozsah 18 Hz až 21 000 Hz dovoluje zaznamenávat čistý zvuk ve všech pásmech, dobře si testovaný kousek vedl nejen při nahrávání hlasu, ale také různých akustických nástrojů. Kvalita záznamu se přitom vždy držela na velmi vysoké úrovni.

  • Klady: velmi kvalitní záznam zvuku
  • Zápory: kvůli ramenu zabere na stole více místa
  • Cena: 2590 Kč

Razer Basilisk V3: ergonomie hraje prim

Na rozdíl od levnějších herních myší nabízí Razer Basilisk V3 velmi povedenou ergonomii a dobrou podporu pro přirozenou klenbu ruky. V praxi vás tak zápěstí nebolí ani po hodinách práce či hraní. K dobré ergonomii přispívají také pogumované úchytky. Počítat je nutné pouze s tím, že tato periferie byla designována výhradně pro praváky. Verze pro leváky se nenabízí.

Myš staví na optickém snímači Razer Focus nabízejícím rozlišení až 26 000 DPI, hodí se tedy i pro rychlé herní akce, u kterých přesnost rozhoduje o výhře či prohře. To je zásluha také optických spínačů Razer Gen-2 s životností až 70 milionů kliknutí. K dispozici je celkem 11 tlačítek, každému přitom můžete přiřadit různé funkce. Pro jednotlivé tituly je možné ukládat i různé profily s nastavením.

Foto: archív výrobce

Razer Basilisk V3

Velmi zajímavě funguje také naklápěcí rolovací kolečko, nabízí totiž hned dva typy posouvání pro větší flexibilitu. Přepínat mezi nimi je možné automaticky. Přímo v obslužném programu Synapse je přitom možné zvýšit rychlost posouvání kolečka myši, což vám umožní zkrácení doby při procházení zdlouhavý dokumentů a článků.

Logo společnosti Razer, rolovací kolečko a zároveň i spodní lem myšky je vyzbrojen RGB podsvícením. Pro každou zónu přitom můžete nastavovat různé světelné efekty, k dispozici je více než 16,8 milionu barev. Osvětlení navíc dynamicky reaguje na více než 150 her.

  • Klady: množství programovatelných tlačítek
  • Zápory: hodí se pouze pro praváky
  • Cena: 1790 Kč

Dell Alienware Mechanical AW410K: poctivá stará škola

Společnost Dell se nenechala u své herní klávesnice Alienware Mechanical AW410K strhnout módními designovými výstřelky. Místo toho se výrobce zaměřil na to, co je opravdu důležité –⁠ bytelnou konstrukci a co nejpohodlnější použití. A to se mu podařilo na výbornou.

Černě laděná klávesnice klasického střihu využívá mechanické spínače Cherry MX Brown, které kombinují taktilní odezvu a téměř neslyšné ťukání s krátkou vzdáleností pro registraci stisku. Nechybí ani podpora RGB osvětlení AlienFX s 16,8 milionu barev, takže není vůbec žádný problém sladit podsvícení myšky i klávesnice do stejných barevných tónů či režimů.

Foto: archív výrobce

Dell Alienware Mechanical AW410K

Klávesy jsou plně programovatelné, díky čemuž lze klávesnici individualizovat přesně podle potřeby hráče a hrané hry. Praktické je i vyhrazené ovládání zvuku v pravém horním rohu. Za pozornost stojí také technologie Anti-Ghosting a N-Key rollover, díky kterým klávesnice nebude brzdit ve výkonech ty nejrychlejší hráče. Dovolí jim bez prodlevy zmáčknout tolik kláves, kolik při svých bitvách skutečně potřebují.

Klávesnici sice chybí multimediální tlačítka, neboť se výrobce snažil o co možná nejkompaktnější provedení základové konstrukce. Uživatelé ale o možnost ovládání hlasitosti či přehrávače videí stejně nepřijdou díky přepínači Fn. S jeho pomocí je možné proměnit funkční tlačítka podél horního okraje na multimediální.

  • Klady: plně programovatelné klávesy
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 2290 Kč

Logitech G Pro X: s kabelem i bez

Sluchátka Logitech G Pro X se nabízejí ve dvou různých provedeních. Základní kabelový model doplňuje i bezdrátová varianta, která je však bezmála o 1500 Kč dražší. Obě provedení nicméně vypadají prakticky úplně stejně, dokonce staví na úplně totožných měničích. Pokud tedy vysloveně nepotřebujete bezdrátové provedení, budou vám ušetřené peníze stačit na koupi dalšího vybavení či nové hry.

Testovaný model zaujme na první pohled svým luxusním vzhledem. Výrobce totiž vsadil na ušlechtilé materiály, konstrukce je tak tvořena z hliníku a oceli. Nejde přitom jen o pozlátko, náušníky jsou vyrobeny z paměťové pěny, na výběr jsou dokonce verze potažené koženkou i prodyšným velurem –⁠ v balení jsou obě provedení.

Foto: archív výrobce

Logitech G Pro X

Sluchátka Logitech G Pro X nabízejí prostorový zvuk 7.1, který dokážou zprostředkovat 50mm měniče, jejichž frekvenční rozsah je velmi pěkných 20 Hz–⁠20 kHz⁠. Prostorový zvuk samozřejmě není tak věrný jako v případě, kdy používáte skutečnou reprosoustavu s 7.1 kanály. I tak zde ale rozdíl poznat lze, například ve hře dokážete díky této vychytávce rozpoznat, zda nepřítel stojí za vámi, nebo vedle vás.

V hodnocení kvality zvuku se sluší vyzdvihnout také odnímatelný mikrofon, který dokáže zvuk zaznamenat velmi čistě. Je navíc dobře slyšitelný i v hlučnějším prostředí. Vyzdvihnout si zaslouží také technologie mikrofonu BLUE VO!CE, která přináší nabídku hlasových filtrů používaných v reálném čase k potlačení šumu, přidání komprese a snížení pronikavosti sykavek.

  • Klady: prostorový zvuk se hodí pro hraní her
  • Zápory: bezdrátový model vyjde citelně dráž
  • Cena: 2290 Kč (kabel); 3650 Kč (bezdrát)

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Testy

Reklama

Související články

Vývojáři her loni v Česku vydělali miliardy

Vývojáři her v Česku loni zvýšili zisk o 14 procent na 2,08 miliardy korun. Obrat odvětví se meziročně zvýšil o 33 procent na 7,1 miliardy korun. Více než...

Výběr článků

Načítám