Hlavní obsah

PlayStation 5 před Vánocemi? Jen pokud si sáhnete hluboko do kapsy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PlayStation 5 je v řadě obchodů beznadějně vyprodaný. A co je možná horší, obchodníci varují, že se před Vánocemi již situace nezlepší. Z dat nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, je nicméně patrné, že cesty k pořízení nové konzole před Štědrým dnem ještě existují. Herní fandové si ale budou muset sáhnout hluboko do kapsy.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Kvůli vysoké inflaci a celkově nepříznivé ekonomické situaci, která je způsobená i válkou na Ukrajině, se Sony rozhodlo letos v září PlayStation 5 zdražit. Stalo se tak historicky vůbec poprvé, že zdražuje konzole, která je na trhu už dva roky.

Případní zájemci tudíž nyní za PlayStation 5 Digital Edition zaplatí 11 790 Kč místo původních 10 790 Kč. Klasický PlayStation 5 s optickou mechanikou pak vyjde na 14 490 Kč místo 13 490 Kč.

Problém je ale v tom, že oba modely jsou ve většině obchodů beznadějně vyprodané. K mání jsou pouze dražší varianty, které obsahují rovnou i nějaké hry. Za ty si však prodejci naúčtují podle Zboží.cz minimálně 17 490 Kč, výjimkou ale nejsou ani cenovky blížící se až k 25 000 Kč.

Xbox si zatím cenu drží, na rozdíl od PlayStationu

Hry a herní systémy

Obchodníci, kterým se podařilo pár kusů získat skladem, se tedy evidentně snaží na nedostatkovém zboží vydělat.

Situaci na trhu navíc i nadále komplikují také překupníci, kteří byli trpěliví a konzoli si objednali dříve. Na různých internetových bazarech ji pak nabízejí zpravidla s několikatisícovým příplatkem oproti pořizovací ceně.

Hráči, kteří chtějí stihnout letošní Vánoce, tak nemají prakticky jinou šanci než si připlatit. Samotné konzole budou za výše avizované příznivější cenovky dostupné až v průběhu roku 2023.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Reklama

Související články

PlayStation 5 Vánoce nestihne. Opět

Konzole PlayStation 5 se začala prodávat už koncem roku 2020. Ani po dvou letech se ale nepodařilo poptávku ze strany zákazníků zcela uspokojit. Přestože je...

Výběr článků

Načítám